Πολλοί υποστηρίζουν ότι η «φούσκα» σε μία αγορά θυμίζει τον θάνατο που διαπιστώνεται αφού συμβεί . Όμως η άποψη αυτή δεν φαίνεται να ευσταθεί . Στην δεκαετία του ΄60 ένας οικονομολόγος ,ο μακαρίτης πλέον Minsky, εντόπισε πέντε στάδια σε μία διαδικασία «φούσκας:

Η μετακίνηση : Η μετατόπιση συμβαίνει όταν οι επενδυτές «ερωτεύονται» κάποιο νέο πρότυπο όπως είναι η τεχνολογία ή τα επιτόκια που βρίσκονται σε ιστορικά χαμηλά. Ένα κλασικό παράδειγμα της μετατόπισης είναι η μείωση στο επιτόκιο της FED από 6,5% τον Μάιο του 2000, στο 1% τον Ιούνιο του 2003. Κατά τη διάρκεια της τριετούς αυτής περιόδου, το επιτόκιο των στεγαστικών μειώθηκε κατά 2,5 ποσοστιαίες μονάδες στα ιστορικά χαμηλά επίπεδα του 5,21%, σπέρνοντας τους σπόρους για τη στεγαστική φούσκα.

Boom: Οι τιμές αυξάνονται με αργό ρυθμό στην αρχή, , αλλά στη συνέχεια αποκτούν δυναμική καθώς όλο και περισσότεροι συμμετέχουν στην αγορά, θέτοντας τις βάσεις για τη φάση της έκρηξης. Κατά τη διάρκεια αυτής της φάσης, το συγκεκριμένο περιουσιακό στοιχείο προσελκύει ευρεία κάλυψη από τα ΜΜΕ. Ο φόβος ότι κάποιος θα χάσει την μια μοναδική ευκαιρία στην ζωή του κεντρίζει περισσότερο την κερδοσκοπία.

Ευφορία: Κατά τη διάρκεια αυτής της φάσης, η προσοχή χάνεται και οι τιμές ανεβαίνουν στα ύψη. Οι αποτιμήσεις φθάνουν ακραία επίπεδα κατά τη διάρκεια αυτής της φάσης. Για παράδειγμα, στην κορυφή της ιαπωνικής φούσκας ακινήτων το 1989, η γη στο Τόκιο πωλείται για $ 139.000 ανά τετραγωνικό πόδι, ή περισσότερο από 350 φορές την αξία του ακινήτου στο Μανχάταν. Όταν η φούσκα έσκασε, τα ακίνητα έχασαν 80% περίπου της φουσκωμένα αξίας τους , ενώ οι τιμές των μετοχών μειώθηκαν κατά 70%.

Ρευστοποίηση κερδών: Το έξυπνο χρήμα – προσέχει τα προειδοποιητικά σημάδια και προχωρά σε πωλήσεις για να εξασφαλίσει το κέρδος. Όμως, η εκτίμηση του ακριβούς χρόνου που μια φούσκα θα «σκάσει» μπορεί να είναι μια δύσκολη.

Πανικός: Στη φάση πανικού, οι τιμές των περιουσιακών στοιχείων έχουν αντίστροφη πορεία και να πέφτουν ταχύτερα από όσο είχαν ανέβει. Οι επενδυτές και οι κερδοσκόποι, θέλουν να ρευστοποιήσουν σε οποιαδήποτε τιμή.

Πηγή: realestatenews.gr