Σταθερό ρυθμό ανάπτυξης τη διετία 2024 -2025 στο 2,3% αναμένει για την ελληνική οικονομία η Κομισιόν στην έκθεσή της με τίτλο «Winter 2024 Economic Forecast». Επίσης, με σταθερό ρυθμό αύξησης, αντίστοιχο του 2023, θα κινηθεί η κατανάλωση, με αποτέλεσμα να συνεχίσει να αποτελεί βασικό μοχλό ανάπτυξης περιορίζοντας ωστόσο οριακά τη συμβολή της στην αύξηση του πραγματικού ΑΕΠ, σημειώνει σε έκθεσή του το τμήμα Οικονομικής Ανάλυσης και Επενδυτικής Στρατηγικής της Τράπεζα Πειραιώς.

Σύμφωνα με την έκθεση της τράπεζας, προβλέπεται παράλληλα σημαντική τόνωση της επενδυτικής δραστηριότητας, μέσα από την πορεία υλοποίησης του σχεδίου ανάκαμψης και ανθεκτικότητας και τις ευνοϊκότερες συνθήκες χρηματοδότησης, ενώ ταυτόχρονα εκτιμάται ότι θα δοθεί έμφαση και σε επενδύσεις μηχανημάτων και μηχανολογικού εξοπλισμού.

Ωστόσο, αναμένεται ότι οι επενδύσεις είναι πιθανό να προκαλέσουν υψηλότερη ζήτηση για εισαγωγές αγαθών και υπηρεσιών, η οποία εκτιμάται ότι τη διετία 2024 – 2025 θα περιορίσει τη θετική συμβολή του εξωτερικού εμπορίου στον ρυθμό ανάπτυξης της χώρας.

Τέλος, ο εναρμονισμένος πληθωρισμός εκτιμάται ότι θα περιοριστεί σταδιακά στο 2,7% το 2024 και στο 2% το 2025.

Στην Ευρωζώνη, αντίθετα, οι προκλήσεις παραμένουν. Ο ρυθμός ανάπτυξης το δ΄ τρίμηνο του 2023 ήταν μηδενικός σε τριμηνιαία βάση και μόλις 0,1% σε ετήσια. Βάσει της εξέλιξης των πρόδρομων οικονομικών δεικτών, η εικόνα αυτή κατά το α΄ τρίμηνο του 2024 δεν αναμένεται να βελτιωθεί σημαντικά. Παράλληλα, ο πληθωρισμός επιβραδύνεται με πολύ αργό ρυθμό. Ωστόσο, ιστορικά χαμηλό παραμένει το ποσοστό ανεργίας.

Δείτε εδώ ολόκληρη την ανάλυση