«Βαρύς» είναι ο φορολογικός λογαριασμός που καλούνται να πληρώσουν έως το τέλος του μήνα εκατομμύρια φορολογούμενοι. Τέλη κυκλοφορίας 2024, τελευταία δόση ΕΝΦΙΑ, τελευταία δόση φόρου εισοδήματος, δόση επιστρεπτέας προκαταβολής, δόσεις ρυθμίσεων, ΦΠΑ Ιανουαρίου αδειάζουν τις τσέπες των φορολογούμενων. Μόνο για τις τελευταίες δόσεις του φόρου εισοδήματος και του ΕΝΦΙΑ και των τελών κυκλοφορίας οι φορολογούμενοι θα πρέπει να πληρώσουν στα κρατικά ταμεία πάνω από 1 δις. ευρώ. 

Παράλληλα η κλεψύδρα αδειάζει για όσους θέλουν να θέσουν τα οχήματα τους σε ακινησία, για οριστικοποίηση των δηλώσεων από εκμισθώσεις ακινήτων τύπου Airbnb και για τα ζευγάρια που επιθυμούν να υποβάλλουν χωριστή φορολογική δήλωση.  

Ειδικότερα στους ανοιχτούς λογαριασμούς που πρέπει να κλείσουν νοικοκυριά και επιχειρήσεις έως το τέλος του μήνα περιλαμβάνονται:

–        Η τελευταία δόση φόρου εισοδήματος φυσικών προσώπων 2023 συνολικού ύψους 410 εκατ. ευρώ.

–        Η τελευταία δόση φόρου εισοδήματος νομικών προσώπων 2023 συνολικού ύψους 285 εκατ. ευρώ.

–        Η τελευταία δόση του ΕΝΦΙΑ 2023 με το ποσό να φθάνει τα 250 εκατ. ευρώ.

–        Τα τέλη κυκλοφορίας του 2024 που συνολικά αγγίζουν το 1,206 δισ. ευρώ.

–        Τη δόση της επιστρεπτέας προκαταβολής

–        Τη δόση ή τις δόσεις των ρυθμίσεων τμηματικής εξόφλησης οφειλών.

–        Τον  ΦΠΑ Ιανουαρίου για τις επιχειρήσεις που τηρούν διπλογραφικά βιβλία.

Ψηφιακή κατάθεση πινακίδων

Στις 29 Φεβρουαρίου εκπνέει η προθεσμία για τη ψηφιακή κατάθεση πινακίδων κυκλοφορίας. Οι ιδιοκτήτες αυτοκινήτων έχουν τη δυνατότητα να θέσουν τα οχήματά τους σε ακινησία με λίγα κλικ από τον υπολογιστή τους ή ακόμη και από κινητό τους τηλέφωνο. Όσοι καταθέσουν ψηφιακά τις πινακίδες κυκλοφορίας του αυτοκινήτου τους θα έχουν τη δυνατότητα να τις πάρουν πίσω τέλη Μαρτίου με αρχές Απριλίου καθώς θα έρθουν τα τέλη κυκλοφορίας με το μήνα. Οι φορολογούμενοι που θα επιλέξουν να θέσουν σε ακινησία το όχημά τους μέχρι το τέλος του μήνα και αποφασίσουν να το θέσουν ξανά σε κυκλοφορία τον Απρίλιο και να το κρατήσουν έως το τέλος του χρόνου θα κληθούν να πληρώσουν τα 9/12 του ετήσιου ποσού, κερδίζοντας έτσι έκπτωση 25% στα ετήσια τέλη κυκλοφορίας. Για παράδειγμα ο ιδιοκτήτης αυτοκινήτου 2.000 κ.ε. του 2007 με ετήσια τέλη κυκλοφορίας 690 ευρώ εάν θέσει σε ακινησία το όχημά του στο τέλος Φεβρουαρίου μπορεί να το θέσει ξανά σε κυκλοφορία τον Απρίλιο και να το έχει μέχρι και το Δεκέμβριο του 2024 πληρώνοντας τέλη 517,50 ευρώ. Με την κίνηση αυτή ο ιδιοκτήτης του οχήματος θα έχει πληρώσει τέλη κυκλοφορίας για 9 μήνες και θα κυκλοφορεί το αυτοκίνητό του για 11 μήνες καθώς το αυτοκίνητο θα βρίσκεται σε ακινησία μόνο για ένα μήνα, τον Μάρτιο.

Χωριστές δηλώσεις

 Υποβολή αίτησης για χωριστή δήλωση συζύγων. Οι έγγαμοι φορολογούμενοι  θα πρέπει γνωστοποιήσουν την επιλογή τους για υποβολή χωριστής δήλωσης συζύγων Φορολογίας Εισοδήματος φορολογικού έτους 2023 μέχρι τις 28 Φεβρουαρίου 2024. Ωστόσο πριν επιλέξουν να χωρίσουν στην εφορία θα πρέπει να γνωρίζουν ότι στις χωριστές δηλώσεις συζύγων δεν υφίσταται η έννοια του οικογενειακού εισοδήματος για την κάλυψη των τεκμηρίων καθενός εκ των συζύγων, καθώς τα τεκμήρια διαβίωσης και απόκτησης βαρύνουν τον κάθε σύζυγο ατομικά. Επίσης δεν υπάρχει η δυνατότητα κάλυψης τεκμηρίων με ανάλωση κεφαλαίου από τα εισοδήματα του άλλου συζύγου και μεταφορά αποδείξεων σε περίπτωση που ο ένας σύζυγος δεν έχει καλύψει το απαιτούμενο ποσό.  Σημειώνεται ότι μετά τις 28 Φεβρουαρίου δεν μπορεί να γίνει ανάκληση της επιλογής υποβολής χωριστής δήλωσης.