Συνταξιούχος πλοίαρχος του Εμπορικού Ναυτικού σε επιστολή που έστειλε στο newsbeast.gr καταγγέλλει τα λάθη που γίνονται στην Εμπορική Ναυτιλία και εξηγεί τι πιστεύει ότι θα έπρεπε να γίνεται.

«Το κράτος τα τελευταία χρόνια έχει παραμελήσει την εμπορική ναυτιλία σαν να μην υπάρχει. Και του λόγου το αληθές, κατήργησε το υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας με την δικαιολογία ότι εξυπηρετεί τους εφοπλιστές. Αυτό είναι τεράστιο λάθος. Πρώτον γιατί η ναυτιλία υπάρχει προ αρχαιότατων χρόνων και είναι συνδυασμένη με το εμπόριο
μεταξύ κρατών, ανάπτυξης και επικοινωνίας», καταγγέλλει.

Και συνεχίζει: «Τα πλοία μεταφέρουν εμπορεύματα πάσης φύσεως και η Ελλάδα ήταν και είναι πάντα παρούσα με τον τεράστιο εμπορικό στόλο της ανά την υδρόγειο.

Δεύτερον το εργατικό δυναμικό ήτοι οι ναυτεργάτες απασχολούν χιλιάδες εργαζόμενους και με τα εμβάσματα τους προς τις οικογένειες τους συμβάλλουν εις την οικονομία του κράτους.

Τα ελληνικά πλοία ταξιδεύοντας ανά τον κόσμο, αποτελούν τους καλύτερους πρεσβευτές της πατρίδος μας προς όλους τους πολιτισμούς του κόσμου..
Τρίτον οι έλληνες εφοπλιστές με το μεγαλύτερο εμπορικό στόλο προσφέρουν εργασία στην ξηρά και τη θάλασσα χιλιάδες εργαζόμενους συμβάλλοντας στην οικονομία του κράτους. Αυτά όλα είναι γνωστά σε όλους.

Και ερχόμαστε τώρα στο θέμα του εργατικού δυναμικού, των ναυτεργατών που τόσο αδίκησε η Πολιτεία. Ο έλληνας ναυτικός θέτει τον εαυτό και τις υπηρεσίες του στην διάθεση του πλοίου σε 24ωρη βάση καθημερινά χωρίς καμία διάκριση εργάσιμων και μη ημερών ως προς την παροχή της εργασίας. Συνεπώς δεν εξισούται με τα επαγγέλματα της ξηράς.

Πρέπει να εξακολουθήσει να προστατεύεται από τον οίκο του ναύτου και όχι να μεταφερθεί σε άλλο ασφαλιστικό φορέα. Ο Οίκος του Ναύτου ανέκαθεν έχει δική του περιουσία και παρέχει εκτός ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης και άλλες παροχές προς τους ναυτικούς. Πρέπει να διατηρηθεί η αυτοτέλεια του μαζί με το Ναυτικό Απομαχικό Ταμείο. Απαραίτητη η επανίδρυση του υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας για να αναβαθμίσει την ναυτιλία μας».

Νίκος Α.
Πλοίαρχος Α Ε.Ν