Στο διαδίκτυο έχει γίνει viral ένα βίντεο, το οποίο αναφέρεται σε αόρατα μικροσκοπικά πλάσματα που υπάρχουν στο πρόσωπο των ανθρώπων και κάθε βράδυ κάνουν σεξ, ενώ στη συνέχεια γεννούν μέχρι και 24 αυγά.

Σύμφωνα με τη nypost.com, το βίντεο δημοσιεύτηκε στον λογαριασμό «Journey to the Microcosmos» του YouTube από τον βιντεογράφο και συγγραφέα του βιβλίου «The Hidden Beauty of the Microscopic World», James Weiss.

Ο Weiss αναφέρεται στα μικρά ακάρεα που ονομάζονται Demodex και έχουν μήκος μικρότερο από ένα χιλιοστό, ενώ διαθέτουν οκτώ πόδια. Υπάρχουν δύο τύποι ακάρεων και πρόκειται για τα Demodex folliculorum και Demodex brevis.

Το πρώτο είδος κατοικεί στους θύλακες των τριχών και τρώει τα κύτταρα του δέρματος, ενώ το δεύτερο ζει στο πρόσωπό και κοντά στους σμηγματογόνους αδένες, όπου τρώει τις ουσίες που εκκρίνονται από το ανθρώπινο δέρμα. Κατά τη διάρκεια της ημέρας κρέμονται μέσα στους πόρους και τη νύχτα αναζητούν άλλα ακάρεα στο πρόσωπο για να ζευγαρώσουν.

Το πρώτο είδος ακάρεου που ονομάζεται Demodex folliculorum

«Όταν τελειώσουν, επιστρέφουν στους πόρους σας για να γεννήσουν τα αυγά τους», αναφέρεται χαρακτηριστικά στο βίντεο.

Μάλιστα, μπορεί να γεννήσει περίπου 20 έως 24 αυγά στους θύλακες των μαλλιών και μέσα σε περίπου τρεις έως τέσσερις ημέρες, τα νεαρά θα εκκολαφθούν.

Επίσης, η διάρκεια ζωής τους θα τελειώσει λίγες εβδομάδες αργότερα, οπότε τα νεκρά ακάρεα θα αποσυντεθούν στα θυλάκια ή στους σμηγματογόνους αδένες, μετατρέποντας τις μικροσκοπικές τρύπες του δέρματος σε μικρά νεκροταφεία ακάρεων.

Παλιά όσο οι Homo sapiens

Τα ακάρεα είναι αβλαβή και βρίσκονται σχεδόν σε όλους και είναι παλιά όσο οι Homo sapiens. Ανακαλύφθηκαν για πρώτη φορά το 1841 από δύο επιστήμονες, ενώ μελετήθηκαν για πρώτη φορά επίσημα το 1842, από έναν Γερμανό επιστήμονα ονόματι Gustav Simon.

Τα Demodex ταξινομούνται ως αραχνοειδείς, τα οποία σχετίζονται στενά με έντομα όπως οι αράχνες και τα τσιμπούρια, ενώ συνήθως μεταδίδονται μέσω σωματικής επαφής.

Επίσης, δεδομένου ότι ζουν στους πόρους, μπορεί να είναι δύσκολο να απαλλαγεί κάποιος από αυτά, αλλά πολύ σπάνια, οι άνθρωποι μπορεί να έχουν μεγάλη στο πρόσωπό τους, δημιουργώντας μια λευκή λάμψη που ορισμένοι γιατροί χαρακτηρίζουν ως «δημοδεκτικό παγετό».