22 αλήθειες για την αιολική ενέργεια από την ΕΛΕΤΑΕΝ

Στον αέρα το www.ask4wind.gr - Μια πρωτοβουλία της Ελληνικής Επιστημονικής Ένωσης Αιολικής Ενέργειας


ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
16:19
07/07/2020
22 αλήθειες για την αιολική ενέργεια από την ΕΛΕΤΑΕΝ
1
loading

Είκοσι δύο αλήθειες σε σχέση με τους μύθους που διαδίδονται για την αιολική ενέργεια παραθέτει η Ελληνική Επιστημονική Ένωση Αιολικής Ενέργειας ΕΛΕΤΑΕΝ στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας της με τον τίτλο ask4wind.

Στο πλαίσιο αυτής της πρωτοβουλίας η ΕΛΕΤΑΕΝ ανακοινώνει ότι είναι ενεργός και επισκέψιμος ο δικτυακός τόπος ask4wind.gr.

Σε αυτόν, όπως αναφέρει το worldenergynews.gr, έχουν αναρτηθεί οι 22 Αλήθειες μαζί με τη βιβλιογραφία και τις πηγές. Στόχος είναι να ανανεώνεται και να εμπλουτίζεται τακτικά. 99 Πηγές (μελέτες, ανακοινώσεις και δημοσιεύσεις κλπ) έχουν επιλεγεί ανάμεσα στην πλούσια βιβλιογραφία και παρατίθενται για την τεκμηρίωση των απαντήσεων. Πολλές από αυτές περιέχουν περισσότερες πηγές και τεκμηριώσεις.

Το υλικό οργανώνεται σε 4 κεφάλαια:

1. Τεχνολογία και Κόστος

2. Κοινωνία και Ανάπτυξη

3. Κλιματική Αλλαγή

4. Επιπτώσεις στον Άνθρωπο και το Περιβάλλον

Όπως είχε αναφέρει κατά την παρουσίαση της πρωτοβουλίας ο Πρόεδρος του ΔΣ της ΕΛΕΤΑΕΝ, Παναγιώτης Λαδακάκος, στόχος είναι να απαντηθούν όσο πιο συνοπτικά και επιστημονικά γίνεται τα fake news που ακούγονται για την αιολική ενέργεια το τελευταίο χρονικό διάστημα, τα οποία δυστυχώς έχουν φτάσει μέχρι και το Κοινοβούλιο.

Ως συνέπεια, παρόλο που η συντριπτική πλειονότητα των επιστημόνων υποστηρίζει ότι η αιολική ενέργεια είναι το πιο κρίσιμο όπλο για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής, και επομένως των επιπτώσεών της στα οικοσυστήματα, ζούμε το ακριβώς αντίθετο φαινόμενο, με συνέπεια να πρέπει να τεκμηριωθεί ότι έχει νόημα από περιβαλλοντικής σκοπιάς η μαζική εγκατάσταση αιολικών πάρκων, αλλά και να διασαφηθεί η επίδρασή τους με τη βιοποικιλότητα.

Δείτε το αναλυτικό φυλλάδιο της πρωτοβουλίας ask4wind εδώ

ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

1
σχόλιο
  1. avatar Giorgis

    Το πρόβλημα δεν είναι οι αλήθειες αλλά οι μισές αλήθειες.
    \"Οι ανεμογεννήτριες είναι από τις φθηνότερες επιλογές για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας.\" Η υπόλοιπη αλήθεια που λέει ποια είναι η φθηνότερη χάθηκε κάπου. Γιατί να επιλέξω \"μια από τις φθηνότερες\" και όχι τη φθηνότερη?
    Ας μας πουν και την αλήθεια γιατί δεν υπάρχουν ανεμογεννήτριες σε πόλεις, για παράδειγμα, ενώ υπάρχουν άλλες ΑΠΕ, μειώνοντας δραματικά τις απώλειες και το κόστος μεταφοράς ενέργειας που σύμφωνα με τα δικά σας διαγράμματα θα εκτοξευτεί από το 19% στο 35% του κόστους του ρεύματος μέχρι το 2050.
    Και γιατί να μεταφέρω ενέργεια από την άλλη άκρη όταν ένα απλός ηλιακός θερμοσίφωνας θα μείωνε κατά πολύ την κατανάλωση ενέργειας? Αν είχαν όλοι, όσοι έχουν τις προϋποθέσεις, από έναν ηλιακό θερμοσίφωνα στην ταράτσα τους θα χρειαζόμασταν συνολικά λιγότερες πηγές ενέργειας. Η οικολογία είναι πάνω από όλα οικονομία πόρων. Αλλά αυτή η αλήθεια αποκρύπτεται πάντα.

Παρακαλούμε περιμένετε ...
Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει