Υπό πρωτοφανείς πιέσεις από τους χρήστες της βρίσκεται η ιστοσελίδα κοινωνικής δικτύωσης Facebook, προκειμένου να στραφεί σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

Ειδικότερα, σε μία από τις ταχύτερα εξελισσόμενες εκστρατείες για το περιβάλλον, η Greenpeace αναφέρει ότι τουλάχιστον 500.000 άνθρωποι διαδήλωσαν υπέρ της πρόθεσης της οργάνωσης να διαδώσει τις επιπτώσεις της λειτουργίας του κέντρου δεδομένων του ιστότοπου με ηλεκτρική ενέργεια που παράγεται από καύση άνθρακα.

Το Facebook δεν θα ανακοινώσει πόση ηλεκτρική ενέργεια χρησιμοποιείται για τη διαχείριση των video, την αποθήκευση πληροφοριών και τη σύνδεση 500 εκατ. χρηστών αλλά εκτιμήσεις του κλάδου δείχνουν ότι επί του παρόντος ο ρυθμός ανάπτυξης όλων των κέντρων δεδομένων και των τηλεπικοινωνιών παγκοσμίως οδηγεί σε μια κατανάλωση περίπου 1.963 δις. KWh ηλεκτρικής ενέργειας έως το 2020.

Πρόκειται δηλαδή για υπερτριπλάσια από την τρέχουσα κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας από τη Γαλλία, τη Γερμανία, τον Καναδά και τη Βραζιλία μαζί. Το Facebook ανακοίνωσε το Φεβρουάριο ότι σχεδιάζει να κατασκευάσει το μεγαλύτερο στον κόσμο κέντρο διαχείρισης των παγκόσμιων κέντρων αποθήκευσης δεδομένων στο Πόρτλαντ του Όρεγκον.

Παρόλο που θα περιλαμβάνει μερικούς από τους πιο αποδοτικούς ενεργειακά υπολογιστές στον κόσμο, το εύρος της επιχείρησης είναι σχεδόν σίγουρο ότι χρησιμοποιεί περισσότερο ηλεκτρικό ρεύμα από πολλές αναπτυσσόμενες χώρες.

Η εταιρεία έχει δεσμευθεί ότι σχεδιάζει να παράγει περισσότερη ηλεκτρική ενέργεια από ανανεώσιμες πηγές στο μέλλον αλλά δεν έχει δώσει λεπτομέρειες σχετικά. Ο Kumi Naidoo, διευθυντής της Greenpeace International, παρότρυνε τον CEO του Facebook, Mark Zuckerberg να εντάξει την εταιρεία του σε ένα σχέδιο για τη σταδιακή κατάργηση της χρήσης του βρώμικου άνθρακα στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας. Σε επιστολή του προς το Facebook, ο Naidoo ανέφερε μεταξύ άλλων ότι το Facebook είναι μια μοναδικά τοποθετημένη στην παγκόσμια αγορά εταιρεία και θα έπρεπε να διαδραματίζει ηγετικό ρόλο στην ανάπτυξη της καθαρής ενέργειας.