Στην οικογένεια των Ανθρωπίδων ανήκουν οι άνθρωποι, οι χιμπατζήδες, οι γορίλες και οι ουρακοτάγκοι. Ο χιμπατζής αποτελεί τον στενότερο συγγενή του ανθρώπου και μοιράζονταν έναν κοινό πρόγονο πριν από περίπου έξι εκατομμύρια χρόνια.

Ωστόσο, όπως θα διαπιστώσετε στο παρακάτω βίντεο, υπάρχουν ορισμένα κοινά μεταξύ των δύο ειδών, τα οποία δεν έγκεινται σε κάποιο γονιδιακό πλαίσιο, αλλά στην ακόρεστη επιθυμία του ανθρώπου να επηρεάζει με οποιονδήποτε τρόπο το ζωικό βασίλειο.

Σε έναν ζωολογικό κήπο στην πόλη Xinjiang της Κίνας οι εκτροφείς έχουν μάθει σε ένα αρσενικό χιμπατζή να καπνίζει και να πίνει μπίρα, προς τη ψυχαγωγία των τουριστών. Αν και το θέαμα μπορεί να θεωρηθεί αστείο, το γεγονός ότι μερικοί άνθρωποι προσπαθούν να μεταδίδουν στα ζώα τις ανθυγιεινές – και αφύσικες – συνήθειες τους είναι ανησυχητικό.

Το παρακάτω βίντεο παρουσιάζει έναν 17χρονο χιμπατζή, ονόματι «Τσάρλι», να καπνίζει αδιάκοπα στον ζωολογικό κήπο του Ντέβον. Το ντοκουμέντο χρονολογείται από το 1967, ωστόσο έκτοτε έχουν καταγραφεί αμέτρητα ανάλογα περιστατικά.