Έναν ιδιαίτερο τρόπο επιλέγει φέτος το Ενυδρείο Cretaquarium Θαλασσόκομος για να γιορτάσει την Παγκόσμια Ημέρα του Περιβάλλοντος, που γιορτάζεται στις 5 Ιουνίου κάθε χρόνο.

Θέλοντας να ευαισθητοποιήσει μικρούς και μεγάλους σε θέματα που αφορούν το θαλάσσιο περιβάλλον, απελευθερώνει δυο χελώνες Caretta caretta που μέχρι σήμερα περιέθαλπε στις εγκαταστάσεις του.

Η παράδοση κατά την απελευθέρωση, επιτάσσει οι δύο χελώνες να «βαπτιστούν» αποκτώντας ονόματα που θα τους συνοδεύουν στα ταξίδια τους στις θάλασσες της Μεσογείου.

Οι επιστήμονες του Ενυδρείου προσκαλούν όλους τους φίλους του ενυδρείου, να παραβρεθούν στην μοναδική αυτή εμπειρία που θα λάβει χώρα στην παραλία που βρίσκεται ακριβώς μπροστά από το Ενυδρείο, την Τρίτη 5 Ιουνίου στις 12:00 το μεσημέρι.

Για την ιστορία, η πρώτη χελώνα παρατηρήθηκε αδύναμη στη θαλάσσια περιοχή της Παντάνασσας, Δυτικά του Ηρακλείου, την Κυριακή 13 Μαρτίου 2011, από τον ιδιώτη ιστιοπλόο από τον οποίο μεταφέρθηκε και παραδόθηκε στον ενυδρειολόγο βάρδιας του Ενυδρείου Κρήτης. Αφού παρασχέθηκαν οι πρώτες βοήθειες για την ενυδάτωση και ενδυνάμωσή της, σε κατάλληλα εξοπλισμένο χώρο (καραντίνα), έγινε ακτινογραφία που κατέδειξε την παρουσία αγκιστριού στον οισοφάγο, του οποίου η απομάκρυνση απαιτούσε επέμβαση και ορίστηκε η καθημερινή αγωγή για την ανάκαμψη της χελώνας. Η χειρουργική επέμβαση και η αφαίρεση του αγκιστριού πραγματοποιήθηκε με επιτυχία 3 μήνες περίπου αργότερα, από τον συνεργάτη κτηνίατρο Π. Nικηφοράκη.

Ένα χρόνο μετά την επέμβαση, απόλυτα υγιής και μαρκαρισμένη με ειδική μάρκα, ετοιμάζεται να επιστρέψει στο φυσικό της περιβάλλον.

Η δεύτερη χελώνα εντοπίστηκε στον πυθμένα της θαλάσσιας περιοχής Χερσονήσου, Ανατολικά του Ηρακλείου, την Παρασκευή 16 Δεκεμβρίου 2011, μπλεγμένη στα δίχτυα ψαράδων. Έφτασε στην επιφάνεια με τη βοήθεια των ψαράδων της περιοχής φανερά αδύναμη. Παραλήφθηκε και μεταφέρθηκε από το προσωπικό του Τμήματος Ενυδρειολογίας στο Ενυδρείο Κρήτης όπου της παρασχέθηκαν επίσης οι πρώτες βοήθειες. Σε ακτινογραφία και γενική εξέταση που πραγματοποιήθηκε από τον κτηνίατρο δεν παρατηρήθηκε αγκίστρι ή άλλο ξένο σώμα, διαπιστώθηκε μόνο αδυναμία του ζώου από την μάλλον πολύωρη προσπάθεια για απελευθέρωσή της από τα δίχτυα.

Με την φροντίδα του προσωπικού κατά την «φιλοξενία» της επανήλθε στους φυσικούς της ρυθμούς και τώρα πια υγιής μαρκαρισμένη ετοιμάζεται να επιστρέψει κι αυτή στο φυσικό περιβάλλον.