Σύμφωνα με μια νέα γεωλογική έρευνα, το απειλούμενο είδος του γιγαντιαίου πάντα φαίνεται πως έχει ισπανικές ρίζες. Συγκεκριμένα, μια σειρά απολιθωμάτων έφερε στο φως ένα νέο είδος, το Agriarctos beatrix, το οποίο θεωρείται πρόγονος του πάντα. Περιπλανιόταν στην επαρχία της Σαραγόσα πριν από περίπου 11 εκατομμύρια χρόνια.

«Το συγκεκριμένο είδος αρκούδας ήταν μικρόσωμο, μικρότερο ακόμα και από την αρκούδα του ήλιου», τονίζει ο παλαιοβιολόγος Juan Abella του Μουσείου Nacional de Ciencias Naturales, ο οποίος ήταν επικεφαλής της έρευνας.

Η Agriarctos Beatrix δεν θα ξεπερνούσε τα 60 κιλά σε βάρος και το τρίχωμα της θα ήταν σκούρο. Σύμφωνα με τους ερευνητές, το είδος θα διέθετε επίσης άσπρες κηλίδες στο στήθος, γύρω από τα μάτια και στην ουρά του.

Η διατροφή του ζώου περιοριζόταν στα φρούτα και λαχανικά, παρόμοια με εκείνη της αρκούδας του ήλιου. Αν και τα αίτια της εξαφάνισης της πρωτόγονης αρκούδας παραμένουν απροσδιόριστα, πιθανότερο θεωρείται το σενάριο του ανταγωνισμού με άλλα παρόμοια και μεγαλύτερα είδη.

Η Agriarctos Beatrix ήταν ένα μικρόσωμο είδος αρκούδας, αλλά όχι το μικρότερο. Το Ailuropoda microta, γνωστό και ως πάντα-νάνος, περιπλανιόταν στη Κίνα, πριν από δύο εκατομμύρια χρόνια.