Σαφές κατέστη σήμερα διά στόματος του αναπληρωτή υπουργού του Υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής Νίκου Σηφουνάκη, ότι δεν πρόκειται να αλλάξει τίποτα σε σχέση με την εκτός σχεδίου δόμηση, μετά την ολοκλήρωση της ανοιχτής διαβούλευσης επί των 17 άρθρων του Προεδρικού Διατάγματος.

Παράλληλα, αποφασίστηκε, μεταξύ άλλων, ότι θα ανασταλεί οποιαδήποτε μελέτη και οικοδομική δραστηριότητα στην περιοχή της Καλντέρας στη Σαντορίνη, ενώ ανακοινώθηκε, επιπλέον, ότι σε εξέλιξη βρίσκονται εντατικοί έλεγχοι από το ΥΠΕΚΑ, προκειμένου να εντοπιστούν και να τιμωρηθούν όσοι προσπάθησαν να εκμεταλλευτούν τη ρύθμιση των αυθαιρέτων, χτίζοντας παράνομα, μετά τον Ιούλιο του 2011.

Ειδικότερα, αποφασίστηκε η αποσύνδεση της κατοικίας από την επαγγελματική ιδιότητα του ιδιοκτήτη της «για την άρση οποιασδήποτε σύγχυσης και ασάφειας σχετικά με το επίμαχο άρθρο 14 του Προεδρικού Διατάγματος», όπως ανέφερε σε συνέντευξη Τύπου ο κ. Σηφουνάκης.

Σύμφωνα με το Προεδρικό Διάταγμα, εισάγεται η έννοια της «Αποκλειστικής Κατοικίας» με μόνη επιτρεπόμενη χρήση την κατοικία, ενώ προτάθηκε και η «ελάφρυνση» των περιοχών Γενικής Κατοικίας από άλλες χρήσεις, προσδιορίζοντας εμβαδόν για χρήσεις καταστημάτων, υπεραγορών κ.ά. όπου μέχρι σήμερα δεν υπήρχε.

Δημιουργείται κατηγορία «Οροθετημένων οικισμών» για χρήσεις που επιτρέπεται να εγκαθίστανται στους οικισμούς ανάλογα με το μέγεθος, τη δυναμικότητα και το βαθμό προστασίας τους, όπως για παράδειγμα οι φούρνοι, οι οποίοι μέχρι πρότινος τυπικά απαγορεύονταν εντός οικισμών.

Αποσαφηνίστηκαν, επίσης, η χρήση γης και η ενοποίηση παραγωγικών δραστηριοτήτων, προκειμένου να δημιουργηθεί μία ενιαία κατηγορία που θα βοηθήσει στην οικονομική συγκυρία, όπως τόνισε ο αναπληρωτής υπουργός.

Τέλος, προτάθηκε η κατηγορία «ιδιαίτερων χρήσεων» για τη συστηματοποίηση των αστικών υποδομών, ενώ με τον τρόπο αυτόν θα προσδιοριστούν και οι χώροι ΧΥΤΑ.

Το διαμορφωμένο σχέδιο του Προεδρικού Διατάγματος πρόκειται να σταλεί στα πολιτικά κόμματα που συμμετέχουν στην κυβέρνηση, για την τελική του έγκριση.

Όσον αφορά την περιοχή της Καλντέρας, στη Σαντορίνη, αποφασίστηκε με υπουργική απόφαση η αναστολή εκδόσεων οικοδομικών αδειών, ωστόσο, από την αναστολή εξαιρούνται μελέτες που αφορούν στην προστασία των πρανών, εργασίες συντήρησης και έργων κοινής ωφέλειας.

Ανεστάλη, επίσης, η έκδοση οικοδομικών αδειών και σε περιοχές ανατολικά του νησιού της Θηρασιάς προκειμένου να αποφευχθεί η έκδοση οικοδομικών αδειών με τους παλαιούς όρους δόμησης.

Παράλληλα, εισάγεται ενιαίο όριο κατάτμησης 8 στρεμμάτων σε όλο το νησί, όπως επίσης και στη Θηρασιά, πλην των περιοχών ανατολικά της Καλντέρας και της Δυτικής Θηρασιάς, όπου η αρτιότητα για τουριστικά καταλύματα και τουριστικές κατασκηνώσεις ορίζεται σε 10 και 15 στρέμματα, αντίστοιχα.

Επίσης, η μέγιστη επιτρεπόμενη δόμηση για κατοικία επαναπροσδιορίζεται στο 150 τ.μ. στα κατά περέκκλιση οικοδομήσιμα γήπεδα και στα 200 τ.μ. στα κατά κανόνα οικοδομήσιμα γήπεδα μέγιστου ύψους 4,5 μ.

Με το Προεδρικό Διάταγμα προβλέπεται η χωροθέτηση των απαιτούμενων εγκαταστάσεων παραγωγής και επεξεργασίας νερού, αφαλάτωσης, διαχείρισης στερεών αποβλήτων και βιολογικού καθαρισμού, ενώ οι καλλιεργούμενες εκτάσεις που έχουν χαρακτηριστεί γη υψηλής παραγωγικότητας δεν θα δομούνται.

«Στόχος του ΠΔ είναι η προστασία και η ανάδειξη των γεωμορφικών σχηματισμών του νησιού που υφίστανται ισχυρή πίεση αλλοίωσης και η προώθηση μελετών για την αντιμετώπιση προβλημάτων γεωλογικού χαρακτήρα και η δημιουργία υποδομών ζωτικής σημασίας για τους κατοίκους και τους επισκέπτες», όπως είπε ο κ. Σηφουνάκης.

Σχετικά με τα υπόσκαφα κτίρια, σύμφωνα πάντα με τον κ. Σηφουνάκη, είναι «πολύ πιθανόν στο ΣτΕ να υπάρξει πρόταση μείωσης της πριμοδότησής τους».

Τέλος, όπως έκανε γνωστό στη συνέντευξη Τύπου η Μαρία Καλτσά, γενική γραμματέας Χωροταξίας και Αστικού Περιβάλλοντος, το ΥΠΕΚΑ πραγματοποιεί εντατικές έρευνες προκειμένου να εντοπίσει όσους προσπάθησαν να εκμεταλλευτούν το νόμο για τη ρύθμιση των αυθαιρέτων, χτίζοντας μετά τον Ιούλιο του 2011. «Θα βρεθούν προ εκπλήξεως», ανέφερε χαρακτηριστικά η κ. Καλτσά, αφού γίνονται ήδη συγκριτικοί δειγματοληπτικοί έλεγχοι σε χάρτες στο 100% των περιοχών.