Τα πρόστιμα για τις δωρεάν πλαστικές σακούλες

Το συνολικό ποσό φτάνει ακόμα και τα 30.000 ευρώ


ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
10:04
19/12/2017
Τα πρόστιμα για τις δωρεάν πλαστικές σακούλες
7
loading

Το τέλος της δωρεάν πλαστικής σακούλας σε λίγες μέρες είναι γεγονός. Από την αρχή του έτους οι πλαστικές σακούλες θα χρεώνονται στα σούπερ μάρκετ, ωστόσο θα συνεχίσουν να κυκλοφορούν στις λαϊκές αγορές και στα περίπτερα.

Η απόφαση αυτή εφαρμόζεται στις πλαστικές σακούλες μεταφοράς με πάχος τοιχώματος μέχρι 70 μικρά (μm).

Πρακτικά όλη η ΚΥΑ αφορά τις σακούλες από 15-70 μm.

Από την 1η Ιανουαρίου 2018 το περιβαλλοντικό τέλος για τις λεπτές πλαστικές σακούλες μεταφοράς προσδιορίζεται στην τιμή των 3 λεπτών και από την 1η Ιανουαρίου 2019 το περιβαλλοντικό τέλος προσδιορίζεται στην τιμή των 7 λεπτών.

Πρακτικά το τέλος έχει και ΦΠΑ και άρα είναι συνολικά 3,72 λεπτά και 8,68 λεπτά αντίστοιχα.

Τα σούπερ μάρκετ υποχρεούνται να παρέχουν τη δυνατότητα στους καταναλωτές να εφοδιάζονται στο ταμείο των σημείων πώλησης εμπορευμάτων ή προϊόντων, επαναχρησιμοποιήσιμες σακούλες / τσάντες μεταφοράς και να τις τοποθετούν σε εμφανές στους καταναλωτές και προσιτό σημείο.

Ο έμπορος που παραβαίνει τις υποχρεώσεις του τιμωρείται με πρόστιμο από 200 μέχρι 5.000 ευρώ.

Σε περίπτωση υποτροπής τα ποσά των προστίμων τριπλασιάζονται.

Πρακτικά δηλαδή αν γίνουν 3 παραβάσεις σε 3 καταστήματα όπου παράβαση μπορεί να είναι και διάθεση 3 σακουλών δωρεάν το συνολικό πρόστιμο φτάνει ακόμα και τα 30.000 ευρώ.

ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

7
σχόλια
 1. avatar Άγγελος Ε.

  Ποιος σας είπε πως οι βιοδιασπώμενες σακούλες απορροφώνται; πρέπει να γίνει ξεχωριστή ανακύκλωση και σε περίπτωση που πεταχτεί στο περιβάλλον πρέπει να είναι σε καθαρό μέρος. Απλώς κοροϊδεύουν τον κόσμο.

 2. avatar Ζημιά

  0,0868 επί 340,75 = 29,58 δραχμές η σακούλα. Είστε καλά; Τεράστιο κόστος για τον καταναλωτή

 3. avatar irac

  Ο πραγματικός λόγος για την απόφαση απόσυρσης των πλαστικών σακούλων είναι για να μειωθεί το κόστος των πολυεθνικών που διαχειρίζονται τα super market και να μετακυλίσουν το κόστος αυτό στον καταναλωτή. Στην πραγματικότητα επειδή η πλειοψηφία του κόσμου χρησιμοποιεί τις σακούλες αυτές για τα σκουπίδια, με το μέτρο αυτό θα στραφούν στην αγορά των μαύρων σακούλων που δεν είναι ανακυκλώσιμες ή θα χρησιμοποιούν τις σακούλες από την λαική που επίσης δεν ανακυκλώνονται, με αποτέλεσμα την μεγαλύτερη επιβάρυνση του περιβάλλοντος. Και μην ξεχνάμε βέβαια ότι οι σακούλες των super market είναι βιοδιασπώμενες άρα δεν μολύνουν το περιβάλλον. Αυτά για να μην νομίζουν κάποιοι ότι μασάμε κουτόχορτο.

 4. avatar Filotimo

  Η Ελλάδα δεν πρέπει να είναι χειρότερη σε οτιδήποτε σημαντικό.

 5. avatar dekatesera

  ΕΡΩΤΗΣΗ... τα σκουπιδια με τι ειδος σακουλες θα πετιουνται?

  1. avatar Αυπνος

   σΜε τις σακούλες κάτω από τα μάτια καλό ερε

  2. avatar Περιεργος.

   Βαμβακερές.

Παρακαλούμε περιμένετε ...
Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει