Δύο μεγάλα ποτάμια στη νότια Κίνα μολύνθηκαν από κάδμιο που διέρρευσε από ένα ορυχείο και οι Αρχές της χώρας προειδοποίησαν περίπου 3,7 εκατ. πολίτες στην Λιουζιού, την περιφέρεια Γκουάνγκσι, που υδροδοτείται από αυτά, να αποφεύγουν να πίνουν νερό από αυτά,

Οι αρχές άνοιξαν υδατοφράκτες σε τέσσερις υδρολογικούς σταθμούς στον ποταμό Λόνγκτζιανγκ, παραπόταμο του Λιουτζιάνγκ που διατρέχει τη Λιουζιού, με την ελπίδα ότι οι καρκινογόνες ουσίες που έχουν διαρρεύσει στο νερό θα διαλυθούν.

Πολλά ψάρια πέθαναν παρά τις προσπάθειες της πυροσβεστικής υπηρεσίας να διαλύσουν το κάδμιο ρίχνοντας τόννους εξουδετερωτών στο ποτάμι, και οι αρχές ανέφεραν ότι προκλήθηκε πανικός στους κατοίκους, πολλοί εκ των οποίων έσπευσαν να αγοράσουν όσο μεγαλύτερες ποσότητες εμφιαλωμένου νερού μπορούσαν.

Αξιωματούχοι κατηγόρησαν την εταιρία Guangxi Jinhe Mining Co. για την διαρροή, που σημειώθηκε την 15η Ιανουαρίου, αλλά παραμένει ασαφές για πόσο μεγάλο χρονικό διάστημα η εταιρία έριχνε τη χημική ουσία στο ποτάμι ή ποια είναι η ποσότητα που διέρρευσε.

Σήμερα αυξημένα επίπεδα καδμίου ανιχνεύτηκαν σε ένα σημείο του ποταμού στη Λιουζιού που απέχει πάνω από 130 χλμ. από το εργοστάσιο. Σύμφωνα με τον επικεφαλής της υπηρεσίας προστασίας του περιβάλλοντος στη Λιουζιού Γκαν Τζίνγκλιν, επικεφαλής της , το νερό στην περιοχή είναι πόσιμο και η ποσότητα του καδμίου σε αυτό δεν ξεπερνά τα όρια ασφαλείας που είναι θεσπισμένα σε εθνικό επίπεδο.