Μήνυμα στους ανθρώπους σε όλο τον κόσμο να είναι πολύ προσεκτικοί όταν πετούν τα σκουπίδια τους απευθύνει ο Alexander Gruzdev, επικεφαλής του καταφυγίου στο νησί Wrangel της Ρωσίας, μετά την κυκλοφορία των παρακάτω φωτογραφιών μιας μικρής πολικής αρκούδας με μια κονσέρβα κολλημένη στη μουσούδα της.

Όπως είπε ο ίδιος στο BBC, το αρκουδάκι δεν είχε καταφέρει να βγάλει την κονσέρβα από το στόμα του επί δύο εβδομάδες και είχε στρεσαριστεί. Πιστεύεται πως οι άκρες του δοχείου συμπυκνωμένου γάλακτος είχαν σφηνώσει στη μουσούδα του.

Η αρκούδα είχε εντοπιστεί λίγο νωρίτερα με την κονσέρβα σφηνωμένη ενώ ακολουθούσε τη μητέρα της που αναζητούσε τροφή στο απομακρυσμένο νησί.

Οι rangers έριξαν ηρεμιστικά βέλη στο μικρό και τη μαμά του για να καταφέρουν να απομακρύνουν την κονσέρβα με τη μικρότερη δυνατή αιμορραγία.

«Ευτυχώς το τέλος ήταν αίσιο κι ελπίζω να μην ξαναδούμε κάτι παρόμοιο στο μέλλον», τόνισε ο Gruzdev, «αλλά το περιστατικό αυτό αναδεικνύει τον κίνδυνο που αντιμετωπίζει η άγρια ζωή από τα απορρίμματα των ανθρώπων».

Πρόσθεσε πως έχουν υπάρξει κι άλλες περιπτώσεις που σκουπίδια των ανθρώπων επηρέασαν την άγρια ζωή στο νησί.

«Τα ζώα τρώνε πλαστικές σακούλες τις οποίες είχε αποθηκευτεί φαγητό», εξήγησε.

arkouda2 arkouda3 arkouda1