Πρόγραμμα για την προστασία σπάνιων και απειλούμενων ειδών φυτών και δένδρων υλοποιείται σε εθνικά πάρκα της Βουλγαρίας, όπως ανακοίνωσε το Παγκόσμιο Ταμείο για τη Φύση (WWF).

Το πρόγραμμα του WWF σε συνεργασία την Υπηρεσία Δασών της Βουλγαρίας προβλέπει την αποκατάσταση και προστασία 11 φυσικών οικοτόπων κατά μήκος ποταμών και υγροβιότοπων στα εθνικά πάρκα Μπούλγκαρκα Βιτόσα, Βρατσάνσκι Μπάλκαν, Γκόλντε Σαντς, Περσίνα, μονή Ρίλα, Ρούσενσκι Λομ, Σίμιτε Κασούμι, Στράντνια και Σούμεν.

Οι περιοχές έχουν ενταχθεί στο δίκτυο Natura 2000, στο ευρωπαϊκό οικολογικό δίκτυο περιοχών και είναι οι προστατευμένοι οικότοποι στη Βουλγαρία με τη μεγαλύτερη επισκεψιμότητα.

«Η Βουλγαρία έχει περιορισμένη εμπειρία στη διαχείριση και αποκατάσταση των παραποτάμιων οικότοπων και των υγροβιότοπων και το πρόγραμμα θα εισάγει τις καλύτερες πρακτικές για την προστασία των περιοχών», αναφέρει το WWF.

Αρχικά οι ειδικοί θα ταυτοποιήσουν τις περιοχές που είναι κατάλληλες για την αποκατάσταση και θα επιλέξουν τις σωστές τεχνικές. Θα φυτέψουν περίπου 320.000 σπάνια είδη φυτών και δενδρυλλίων και θα δημιουργήσουν φυτώρια με αποθέματα. Από επιλεγμένες περιοχές θα απομακρυνθούν τα αλλόχθονα είδη φυτών.

Η πρόσβαση με οχήματα στις συγκεκριμένες περιοχές θα περιοριστεί και θα δημιουργηθούν τουριστικές υποδομές, όπως γέφυρες και καταφύγια. Επίσης θα εκπαιδευθούν ιδιώτες που κατέχουν δασικές εκτάσεις.

Το πρόγραμμα διάρκειας 3,5 ετών υλοποιείται μέσω του LIFE, χρηματοδοτικού μέσου της Ε.Ε. για το περιβάλλον θα συμβάλει στην ανάκτηση οικοτόπων με φλαμουριές, βελανιδιές, πεύκα, μαύρα σκλήθρα, καθώς και άσπρα και κίτρινα νούφαρα κ. α.