Σημαντικό ρόλο στη βελτίωση της θερμοκρασίας στο εσωτερικό μιας κατοικίας παίζει, σύμφωνα με τους επιστήμονες, και η βλάστηση που έχει επιλεγεί για τον κήπο της, ή σε περίπτωση που δεν διαθέτει, η φύτευση των πέριξ ανοιχτών χώρων και του δρόμου.

Σε κάθε περίπτωση, πάντως, υπολογίζεται ότι υπό τη σκιά ενός δέντρου η θερμοκρασία μπορεί να κατέβει έως και 5 βαθμούς Κελσίου. Η επιλογή, μάλιστα, των φυτών που θα εξασφαλίσουν σε μια κατοικία δροσιά κατά τους καλοκαιρινούς μήνες, και θερμότητα τον χειμώνα, αν και εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από πολλούς παράγοντες που έχουν σχέση με την ίδια την οικοδομή, παίζει επίσης ρόλο. «Κάποια είδη, όπως τα πλατάνια ή οι μουριές, έχουν την ιδιότητα να μειώνουν τη θερμοκρασία έως 5 βαθμούς και αντίστοιχα να αυξάνουν τη σχετική υγρασία έως 20-30%», αναφέρει στην «Real planet» η Τζούλια Τζωρτζή δρ αρχιτέκτων τοπίου, δασολόγος, περιβαλλοντολόγος.

Κλιματισμός… από τη φύση:
-Σοφόρα κρεμοκλαδής
Μειώνει τη θερμοκρασία του αέρα κατά 8,6% και τον δείκτη δυσφορίας κατά 2,9%.

-Κερλετέρια
Μειώνει τη θερμοκρασία του αέρα κατά 5,7% και τον δείκτη δυσφορίας κατά 1,9%.

-Ακακία η κοινή
Μειώνει τη θερμοκρασία του αέρα κάτω από το δέντρο κατά 9% και τον δείκτη δυσφορίας κατά 3,6%.

-Σφενδάμι νεγούνδιο
Μειώνει τη θερμοκρασία του αέρα κατά 5,9% και τον δείκτη δυσφορίας κατά 1,9%.

TAGS
Μάθετε πρώτοι τι συμβαίνει στην Ελλάδα και τον κόσμο στο Google News του Newsbeast. Ακολουθήστε το Newsbeast σε Instagram, Facebook και Twitter.