Οκτώ νέους θεματικούς κήπους θα αποκτήσει η Θεσσαλονίκη στη νέα παραλία, από τον Ναυτικό Όμιλο μέχρι τον Λευκό Πύργο, οι οποίοι θα μεταμορφώσουν το πολυσύχναστο παραλιακό μέτωπο σε μια όαση πρασίνου και αναψυχής.

Σύμφωνα με την «Real Planet» οι νέοι κήποι θα ενωθούν με τους πέντε που έχουν ήδη κατασκευαστεί στην παραλία μέχρι το Μέγαρο Μουσικής, δημιουργώντας έναν ενιαίο ελεύθερο χώρο μήκους 3,5 χιλιομέτρων. Περίοπτη θέση θα έχει η αλέα που θα σχηματιστεί από δύο συστάδες πεύκων και θα διατρέχει όλη την παραλία, προσφέροντας δροσιά στους περιπατητές.

Η κατασκευή των νέων πάρκων αναμένεται να ξεκινήσει στους επόμενους δύο μήνες και υπολογίζεται πως θα έχει ολοκληρωθεί σε 2,5 χρόνια.

«Ο σχεδιασμός, η επιλογή των υλικών και των φυτών και ο φωτισμός οφείλουν να συμβάλλουν όχι μόνο στην κατασκευή ενός δημόσιου χώρου υψηλής ποιότητας, αλλά κυρίως στην οργάνωση ενός χώρου του οποίου η διαχείριση και συντήρηση δεν απαιτεί τη σπατάλη ενέργειας και νερού», εξηγεί ο αρχιτέκτονας Πρόδρομος Νικηφορίδης, ο οποίος μαζί με τον συνεργάτη του Μπερνάρ Κουόμο, έκαναν την μελέτη της ανάπλασης.

Για την μείωση της κατανάλωσης νερού θα κατασκευαστεί μια υπόγεια δεξαμενή κάτω από το νέο πλακόστρωτο, ενώ για τον φωτισμό θα επιλεχθούν συστήματα υψηλής απόδοσης και αντοχής.