Οι θεατρικές πρεμιέρες συνεχίζονται και τον Μάρτιο και οι νέες αφίξεις στην πόλη είναι άκρως ενδιαφέρουσες. Οι περισσότερες, δηλαδή, είναι έργα που θα προβληματίσουν το κοινό, θα το ευαισθητοποιοήσουν, θα το συγκινήσουν και θα κρατήσουν αμείωτο το ενδιαφέρον του.

Παρακάτω, σας έχουμε πέντε νέες θεατρικές παραστάσεις που δεν χάνονται και αξίζει να τις δείτε από κοντά. Ειδικά, αν το τριήμερο της 25ης Μαρτίου παραμείνετε στο κλεινόν άστυ, τότε μία έξοδος στο θέατρο, σχεδόν επιβάλλεται.

«Οι Αρουραίοι» – Πολυχώρος Vault

Το έργο έχει ξαναπαιχτεί μόνο άλλη μία φορά στην Ελλάδα και βασίζεται σε πραγματικά γεγονότα. Πρόκειται για έντονο κοινωνικό νατουραλιστικό δράμα, το οποίο αντικατοπτρίζει τα σαθρά θεμέλια της κοινωνίας του Βερολίνου στην πραγματικότητα του σήμερα, καθιστώντας το έργο απόλυτα επίκαιρο.

Αυτά τα μικρά τριχωτά θηλαστικά λειτουργούν καθαρά εγωκεντρικά, έχοντας ως αποκλειστικό τους μέλημα την επιβίωση τους. Έτσι και οι ήρωες του έργου, ως ανθρωπόμορφοι αρουραίοι, βιώνουν την απώλεια, την ανάγκη της μητρότητας, τον έρωτα, τον θάνατο και την σκληρότητα των επιθυμιών τους – ενώ επιδιώκουν την επιβίωση τους με κάθε τρόπο και μέσο.

Ταυτότητα παράστασης

Σκηνοθεσία: Γιάννης Παπαδογιάννης
Φωτογραφίες: Περικλής Αντωνίου
Διανομή
Γέττε: Αθηνά Ασημάκη
Πάουλ: Γιάννης Παπαδογιάννης
Άρρο: Δημήτρης Μαξούρης
Έριχ: Σάββας Χατζηγιάννης
Μπρούνο: Δημήτρης Γρηγορίου
Βαλμπούργκα: Τζωρτζίνα Μπουλταδάκη
Ζιντονί: Οριέλα Πιέτρι
Ίνγκα: Θάλεια Αναστασίου
Φωνή Άλις: Αλέκα Λανδράκη

Ημέρες παραστάσεων: κάθε Παρασκευή στις 21:00
Διάρκεια: 80′ (χωρίς διάλειμμα)

Πολυχώρος VAULT
Μελενίκου 26 Γκάζι, Βοτανικός

«Τα τραγούδια της Σωτηρίας» – ΠΛΥΦΑ

Μία από τις πιο αγαπημένες παραστάσεις των τελευταίων ετών, επιστρέφει γι’ ακόμα μία φορά στην καλλιτεχνική ζωή της Αθήνας. Η Χριστίνα Μαξούρη και τέσσερις εξαιρετικοί λαϊκοί μουσικοί, στήνουν και πάλι το πάλκο τους και προσκαλούν το κοινό σε ένα ταξίδι στη ζωή και τα τραγούδια της Σωτηρίας Μπέλλου.

Η ηθοποιός, μία από τις αξιοσημείωτες φωνές της νεότερης γενιάς, έχοντας στο ενεργητικό της, ιδιαιτέρως επιτυχημένες μουσικές παραστάσεις, προσωπικά άλμπουμ και συμμετοχές σε άλμπουμ τρίτων και συναυλίες, με το χαρακτηριστικό μέταλλο και την ξεχωριστή ερμηνεία, δίνει νέα πνοή στα τραγούδια της Μπέλλου στο σήμερα. Μαζί με τα τραγούδια, η Μαξούρη αφηγείται μικρές ιστορίες και σύντομα περιστατικά από τη ζωή της αξεπέραστης ερμηνεύτριας, μέσα από λόγια της ίδιας της Σωτηρίας, αλλά και ανθρώπων που τη γνώρισαν.

Ταυτότητα παράστασης

Τραγουδά η Χριστίνα Μαξούρη
Μουσικοί:
Δημήτρης Κουφογιώργος (μπουζούκι)
Ζαχαρίας Γερασκλής (μπουζούκι – φωνή)
Βασίλης Προδρόμου (κιθάρα-φωνή) στις 4 & 11/4 Άγης Παπαπαναγιώτου (κιθάρα)
Δημήτρης Κούστας (ακορντεόν)

Παραστάσεις: κάθε Πέμπτη στις 21:00 (μέχρι 25 Απριλίου)
Διάρκεια: 105 λεπτά

ΠΛΥΦΑ
Κορυτσάς 39, Αθήνα

«Jane» – θέατρο Θησείον

Στην παράσταση «Jane», που ανεβαίνει στο θέατρο Θησείον, η δημιουργική ομάδα του έργου εμπνέεται από την εμβληματική φιγούρα της Σαρλότ Μπροντέ και της ηρωίδας της, Τζέην. Αποπειράται να εξερευνήσει εκ νέου την βικτωριανή αυτή ιστορία υπό ένα διαφορετικό πρίσμα. Γιατί είναι σχεδόν θαύμα που το βιβλίο της Σαρλότ Μπροντέ έζησε τελικά ως τις μέρες μας;

Πώς μια αιχμάλωτη δύναμη μετατρέπεται σε ρουφήχτρα; Πώς μία ακυρωμένη ψυχή μεταμορφώνεται σε στοιχειό, που όμως υφαίνει επίμονα την πλοκή της ιστορίας; Ποια είναι η μοίρα του άντρα και γιατί είναι ό,τι χειρότερο εφευρεύθηκε ποτέ; Γιατί επιβιβάστηκε και η Pj Harvey σε αυτήν την παράσταση;

Ταυτότητα παράστασης

Σκηνοθεσία/Κείμενο: Κατερίνα Μαυρογεώργη
Φωτογραφίες: Αναστασία Γιαννάκη
Παίζουν: Νάνσυ Σιδέρη, Δημήτρης Δρόσος, Βίκυ Κυριακουλάκου

Παραστάσεις: κάθε Κυριακή, Δευτέρα και Τρίτη στις 21:00
Διάρκεια: 95 λεπτα

Θέατρο Θησείον
Τουρναβίτου 7, Αθήνα

«Τα πικρά δάκρυα της Πέτρα φον Καντ»θέατρο Άνεσις

Η Έφη Ρευματά σκηνοθετεί το αριστούργημα του Ράινερ Βέρνερ Φασμπίντερ, «Τα πικρά δάκρυα της Πέτρα φον Καντ» φωτίζοντάς το μέσα από μια διαφορετική οπτική, με τρεις ηθοποιούς επί σκηνής και τα κουστούμια της Λουκίας, σε πρώτο πλάνο. Τον ομώνυμο ρόλο ερμηνεύει η Βίκυ Βολιώτη.

Όπως αναφέρει, η Έφη Ρευματά για το έργο: «Μέσα σ’ ένα ατελιέ, με φόντο έναν πίνακα μπαρόκ, ανάμεσα σε κούκλες βιτρίνας και υπέρλαμπρα φορέματα, παρακολουθούμε ένα παιχνίδι εξουσίας με πρόσχημα τον έρωτα. Οι ρόλοι αντιστρέφονται πολύ γρήγορα, το θύμα γίνεται θύτης, ο θύτης θύμα, ο έρωτας γίνεται μίσος, το ψέμα αλήθεια, οι χαρακτήρες ξεδιπλώνονται, οι κούκλες απογυμνώνονται».

Ταυτότητα παράστασης

Μετάφραση – Διασκευή – Σκηνοθεσία: Έφη Ρευματά
Πέτρα Φον Καντ: Βίκυ Βολιώτη
Κάριν Τιμ: Κατερίνα Αγγελίτσα
Μαρλέν: Αντώνης Καρναβάς
Κοστούμια: Λουκία
Παίζουν (με σειρά εμφάνισης): Αγγελική Παραδεισανού, Ευδοκία Ρουμελιώτη και Άντζελα Γκερέκου
Φωτογραφίες: Θοδωρής Φράγκος

Ημέρες & ώρες παραστάσεων: Τετάρτη και Πέμπτη στις 21:00
Διάρκεια: 90 λεπτά (χωρίς διάλειμμα)

Θέατρο Άνεσις
Λεωφόρος Κηφισιάς 14, Αθήνα Αμπελόκηποι

«Τσέντσι» – Δημοτικό θέατρο Πειραιά

Η Μαριλίτα Λαμπροπούλου σε ρόλο σκηνοθέτη ανεβάζει στη θεατρική σκηνή τους αιματοβαμμένους, «Τσέντσι» του Πέρσι Σέλλεϋ, του σημαντικού ποιητή, εκπροσώπου του βρετανικού ρομαντισμού του 19ου αιώνα. Ένα έργο σπάνιο που μένει ανεξίτηλα στη μνήμη.

Ο αδίστακτος Φραντσέσκο Τσέντσι, τον οποίο υποδύεται ο Γιάννης Νταλιάνης, βγάζει από τον δρόμο του όποιο εμπόδιο μπει ανάμεσα σ΄αυτόν και τα σχέδιά του. Το έγκλημα δεν είναι πρόβλημα γι’ αυτόν και η άφεση αμαρτιών που εξαγοράζει από την παπική εξουσία με τον πλούτο του, του εξασφαλίζει και την επίγεια ατιμωρησία. Όταν φτάνει στα άκρα, προκαλώντας τον θάνατο των γιων του και τον βιασμό της κόρης του Μπεατρίτσε, η υποστήριξή του από την εξουσία μεταστρέφεται, και συγχρόνως η κόρη του αποφασίζει την πατροκτονία.

Μία δίκη θα λάβει χώρα, όπου δε δικάζονται μόνο άνθρωποι και πράξεις, αλλά και τα σύμβολα του καλού και του κακού, του δίκαιου και του άδικου. Τίποτα δεν είναι καθαρό, βρίσκεις τα αντίθετα το ένα μέσα στο άλλο. Τι μπορεί να σημαίνει μία «κακή αλλά αναγκαία πράξη»; Τι συνέπειες μπορεί να έχει η ολιγωρία του νόμου; Μπορεί ποτέ η αυτοδικία να δικαιωθεί;

Ταυτότητα παράστασης

Μετάφραση: Γιάννης Νταλιάνης
Σκηνοθεσία: Μαριλίτα Λαμπροπούλου
Φωτογραφίες: Μαρίζα Καψαμπέλη

Πρωταγωνιστούν:
Γιάννης Νταλιάνης: Φραντσκέσκο Τσέντσι και Δικαστής.
Ελίζα Σκολίδη: Μπεατρίτσε Τσέντσι
Ελένη Ζαραφίδου: Λουκρέτια Τσέντσι.
Χρήστος Παπαδόπουλος: Τζάκομο Τσέντσι και Ολύμπιο.
Δημήτρης Κολλιός: Μπερνάρντο Τσέντσι.
Γιώργος Κορομπίλης: Ορσίνο και Εκπρόσωπος του Πάπα.
Πανάγος Ιωακείμ: Καρδινάλιος Καμίλο και Μάρτσιο

Παραστάσεις: Τετάρτη 19.00, Πέμπτη-Παρασκευή-Σάββατο 21.00, Κυριακή 19.00
Διάρκεια Παράστασης: 1 ώρα και 30 λεπτά

Δημοτικό Θέατρο Πειραιά
Λεωφ. Ηρ. Πολυτεχνείου 32, Πειραιάς