Αν θέλεις να νιώσεις έστω και για λίγο σαν τουρίστας στην πόλη, θα πρέπει να επισκεφτείς κάποιο από τα γευστικά στέκια στο κέντρο, που κάθε επισκέπτης της Αθήνας έχει συμπεριλάβει στη λίστα του. Ιστορικές ταβέρνες, θρυλικά σουβλατζίδικα και παραδοσιακά μαγειρεία κερδίζουν τις εντυπώσεις.

Ο Κώστας

Το σουβλάκι του Κώστα

Από τα πιο θρυλικά στέκια για σουβλάκι, όπως παλιά. Το σουβλατζίδικο του Κώστα  (Πεντέλης 5), κρυμμένο σε ένα κάθετο δρομάκι επί της Μητροπόλεως, μια ανάσα από το Σύνταγμα, λειτουργεί από το 1950. Αρχικά στην Πλάκα και μετέπειτα στο σημείο που βρίσκεται μέχρι σήμερα. Εδώ θα δοκιμάσετε το σουβλάκι στην πιο αυθεντική και παραδοσιακή εκδοχή του, με αλάδωτη πίτα, κρεμμύδι, ντομάτα, μαϊντανό, σος γιαουρτιού και καυτερό πιπέρι. Μην ζητήσετε πατάτες τηγανητές! Δεν έχει! Η αναμονή, ειδικά τις ώρες αιχμής είναι μεγάλη, αλλά θα εξυπηρετηθείτε αμέσως και «χωρίς άγχος» όπως αναγράφει και η ταμπέλα πάνω ακριβώς από την μικρή ψησταριά.

Οινομαγειρείο Παραδοσιακό (της Ευγενίας)

Το Παραδοσιακό

Από τα μυστικά γευστικά στέκια γύρω από το Σύνταγμα, το Παραδοσιακό (γνωστό και ως της Ευγενίας για τους θαμώνες του), συναντάται το τέρμα της Βουλής (νο 44Α) και φημίζεται για τα νόστιμα, σπιτικά μαγειρευτά του, αλλά και τα ολόσωστα τηγανισμένα μικρά ψαράκια.

Δίπορτο

Ταβέρνα Δίπορτο

Γευστικό σημείο αναφοράς για τους λάτρεις του κέντρου (γωνία Θεάτρου και Σωκράτους), που μεταφέρει σίγουρα σε άλλη εποχή. Το μαγειρείο Δίπορτο έχει χαράξει τη δική του ιστορία στο πέρασμα του χρόνου, με σταθερές, ωστόσο, κάποια εμβληματικά πιάτα που γίνονται καθημερινά ανάρπαστα. Όσπρια, φρέσκο ψάρι, σούπες και παραδοσιακή χωριάτικη είναι αρκετά για να το επιλέξετε ξανά και ξανά.                      

Τα μπακαλιαράκια του Δαμίγου

Τα μπακαλιαράκια του Δαμίγου

Από τις πιο θρυλικές ταβέρνες όχι μόνο στον πεζόδρομο της Κυδαθηναίων (νο 41) στην Πλάκα, όπου εντοπίζεται, αλλά και όλης της Αθήνας. Τα μπακαλιαράκια του Δαμίγου λειτουργούν από το 1865 και σερβίρουν αδιάλειπτα στο πέρασμα του χρόνου τον περίφημο τηγανητό τους μπακαλιάρο. Λιγοστά σκαλάκια σας οδηγούν σε αυτήν την υπόγεια πλακιώτικη ταβέρνα όπου η αυθεντική ατμόσφαιρα της κλασικής μπακαλοταβέρνας κυριαρχεί στο χώρο.

Ήπειρος

Ήπειρος

Αν ένα μαγειρείο στην πόλη έχει συνδυάσει το όνομά του με τις σούπες, αυτό δεν είναι άλλο από την Ήπειρο, μέσα στη Βαρβάκειο Αγορά. Η Ράνια σε καθημερινή βάση παρασκευάζει με περίσσιο μεράκι σούπες, πραγματικό βάλσαμο. Με ναυαρχίδα όλων τον παραδοσιακό πατσά και την ηπειρώτικη μαγειρίτσα, εδώ θα απολαύσετε επίσης χορταστική κρεατόσουπα, νόστιμη κρεατόσουπα και φυσικά πληθώρα μαγειρευτών που θα σας ξετρελάνουν.

Η Παλιά Ταβέρνα του Ψαρρά

Στεγασμένη σε δύο παλιά αρχοντικά ακριβώς κάτω από το Μετόχι του Παναγίου Τάφου, στην Πλάκα, η Παλιά ταβέρνα του Ψαρρά (Ερεχθέως 16 & Ερωτοκρίτου) είναι μία από τις πιο ιστορικές ταβέρνες της περιοχής καθώς πρωτολειτούργησε το 1898. Τόσο στα τραπέζια στον εσωτερικό ατμοσφαιρικό χώρο, όσο και σε αυτά στα σκαλάκια και τη μικρή εξωτερική αυλή σερβίρει μια ενδιαφέρουσα γκάμα σε ψάρια (σχάρας ή στο τηγάνι), καθώς και προτάσεις της ελληνικής κουζίνας.