Λιγότερο από μήνας απομένει για την έναρξη του 18ου Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας, τις κοσμοαγαπημένες Νύχτες Πρεμιέρας με τ’ όνομα, τα βραβεία και τη χάρη. Α, και μια και ο λόγος για βραβεία: στη φετινή διοργάνωση -εκτός από την Χρυσή Αθηνά και τα εύσημα σε πρωτοεμφανιζόμενο σκηνοθέτη και πρωταγωνιστές ελληνικής ταινίας που θα απονεμηθούν στις 29 του Σεπτέμβρη- θεσπίζεται και βραβείο (2.000 ευρώ, παρακαλώ) για την καλύτερη ημεδαπή ταινία μικρού μήκους.

Κατά τα λοιπά, οι Νυχτοπρεμιέρες φέρνουν, όπως πάντα, στην πόλη κάθε είδος φιλμικής δημιουργίας: από θρυλικά κλασικά, ως μπλοκμπάστερ και αλλόκοτα εναλλακτικά. Την αυλαία του φεστιβάλ θα σηκώσει το ερωτικό δράμα «Rust and Bone» («Σκουριά και κόκκαλο») του Ζακ Οντιάρ με την υπέροχη Μαριόν Κοτιγιάρ και τον Ματίας Σένερτς, ταινία που άρεσε τον Μάιο στις Κάννες.

Άλλες συμμετοχές στις φετινές Νύχτες, η περί μετανάστευσης «Ελκυστική ψευδαίσθηση» του Πέτρου Σεβαστίκογλου, το βραβευμένο στο Άμστερνταμ «Αίμα» του Διαμαντή Καραναστάση, το «Αγάπη, πίστη και ουίσκι» της Βουλγάρας Κριστίνα Νικόλοβα και η πρωτότυπη ερωτική κομεντί (με ολίγον από επιστημονική φαντασία) «Η ασφάλειά σας δεν είναι εγγυημένη», που συνιστά το μεγάλου μήκους ντεμπούτο του Αμερικανού Κόλιν Τρέβοροου.

Και υπάρχουν, βέβαια, και τα αγαπημένα αφιερώματα, όπως εκείνο στον σκωπτικό 60χρονο αμερικανό σκηνοθέτη Γουίτ Στίλμαν (υποψήφιος για Όσκαρ σεναρίου για το «Metropolitan» του 1990), ή το άλλο που εστιάζει στην 100χρονη, ακατάπαυστη καλλιτεχνική δημιουργία των ιαπωνικών στούντιο Νικάτσου, προβάλλοντας, μεταξύ άλλων, το «Γουρούνια και θωρηκτά» (1961) του Ιμαμούρα και την ασπρόμαυρη κωμωδία «Οι τελευταίες μέρες του Σογκουνάτου» (1957) του Γιούζο Καουάσιμα.

Πηγή: tospirto.net