Δυο χρόνια απουσίας ήταν αρκετά για τους θαυμαστές της σειράς του Netflix «Shadow and Bone». Η σειρά του Netflix επέστρεψε για τη δεύτερη σεζόν στις 16 Μαρτίου με 8 νέα επεισόδια. Η ιστορία για μια από τις πιο καλοφτιαγμένες οπτικά σειρές του Netflix βασίζεται στα μυθιστορήματα της Leigh Bardugo και αναμιγνύει διάφορα αποσπάσματα από τα βιβλία της προκειμένου να δώσει ένα πιο συλλογικό αποτέλεσμα στον θεατή.

Η 2η σεζόν λοιπόν φέρνει την επιστροφή των ηρώων που για ακόμη μια φορά είναι κάπως χωρισμένοι μεταξύ τους, με τον καθένα να έχει μια ξεχωριστή αποστολή να πραγματοποιήσει. Η βασική πρωταγωνίστρια της σειράς η Alina έχοντας αποδεχτεί τις δυνάμεις της αποφασίζει πως θα πρέπει να ρίξει πάση θυσία την σκοτεινή πτυχή προκειμένου να σώσει την Ravka.

Φυσικά αυτό δεν θα είναι εύκολο, αρχικά γιατί η ίδια αμφισβητείται από πολλούς που την θεωρούν προδότη ενώ παράλληλα υπάρχουν και αυτοί που την δοξάζουν ως την μοναδική ελπίδα. Το μοναδικό πρόβλημα της Alina φυσικά δεν θα είναι αυτό καθώς θα πρέπει να βρει τρόπο να ενισχύσει τις δυνάμεις της κάτι που θα της φέρει αποκαλύψεις που ίσως να μην ήθελε να ξέρει.

Ο στρατηγός Kirigan είναι επίσης ένα πολύ σημαντικό πρόβλημα καθώς έχει επιστρέψει πιο δυνατός από ποτέ. Η Alina θα πρέπει να σχηματίσει νέες συμμαχίες και φιλίες προκειμένου να μπορέσει να σταθεί απέναντι στον Grisha στρατό και τις σκοτεινές δυνάμεις του Kirigan. Η Alina δεν θα είναι η μόνη που θα κάνει νέες γνωριμίες με τα κοράκια να έχουν την δική τους ατζέντα και αποστολή. Συγκρούσεις με παλιούς εχθρούς που απειλούν την ίδια τους την ύπαρξη θα είναι μόλις μερικά από τα εμπόδια που θα έχουν να αντιμετωπίσουν τα αγαπημένα κοράκια. Φυσικά μια νέα αποστολή θα τους βρει με τεράστια επικινδυνότητα που ωστόσο τους «καταδικάζει» για ακόμη μια φορά να συναντήσουν στον δρόμο τους την Alina.

Η άποψη του lordoftheseries.gr

Το Shadow and Bone είναι σίγουρα μια παραγωγή του Netflix ιδανική για τους λάτρεις των σειρών φαντασίας. Παρουσιάζει μια καλή πλοκή και σίγουρα κρύβει έναν ακόμη καλύτερο κόσμο πίσω του που μελλοντικά ίσως εξερευνήσουμε. Η 2η σεζόν καταφέρνει να πει μια καλύτερη για εμένα ιστορία η οποία φυσικά δεν είναι αψεγάδιαστη. Μεγάλο αρνητικό της σειράς είναι ότι δεν έχω καταφέρει να δεθώ προσωπικά καθόλου με την Alina. Η παρουσία της αλλά και η ιστορία της με αφήνουν οριακά αδιάφορο, η ιστορία της με τον Mal είναι εξίσου χλιαρή ενώ σε πολλά σημεία δεν περνάνε την έντονη αγάπη τους στον θεατή. Γενικά η ιστορία τους είναι κάπως αναμενόμενη με μικρές ανατροπές που δυστυχώς δεν κάνουν την διάφορα, ακόμη και αν τους πάρω μεμονωμένα σαν χαρακτήρες νιώθω πως η ανάπτυξη τους δεν είναι τόσο δημιουργική ή πρωτότυπη.

Από την άλλη τα κοράκια έρχονται να σώσουν την κατάσταση τόσο ως πλοκή όσο και ως χαρακτήρες. Οι αποστολές τους έχουν αγωνία και η μεταξύ τους σχέση δημιουργεί μια πάρα πολύ καλή εικόνα στον θεατή. Το κάθε μέλος της συμμορίας δε αναπτύσσεται με τόσο ωραίο τρόπο που σε κάνει να αναρωτιέσαι αν η ιστορία τους είναι γραμμένη από τα ίδια άτομα που γράφουν την πλοκή γύρω από την Alina. Ερμηνευτικά ξεχωρίζει ο Freddy Carter ως Kaz Brekker ενώ οι σύντροφοι του των πλαισιώνουν υπέροχα. Ο Wylan είναι μια χαριτωμένη νέα προσθήκη στα κοράκια και ο Jack Wolfe μια αρκετά καλή προσθήκη στο γενικό Cast με αρκετή καλή χημεία με τον ήδη αγαπητό Jesper του Kit Young.

Μια ακόμη δυνατή προσθήκη είναι ο Patrick Gibson που καταφέρνει να δώσει ζωή σε έναν έξυπνο χαρακτήρα, μάλιστα ο Nikolai που ενσαρκώνει ήταν μια από τις ευχάριστες νότες στην κεντρική ιστορία της Alina. Κλείνοντας με το κομμάτι ερμηνείες και χαρακτήρες ο Ben Barnes στον ρόλο του “κακού” Kirigan κάνει εκπληκτική δουλειά και σαν παρουσία είναι ένας χαρακτήρας που εντυπωσιάζει από την εμφάνιση και μόνο. Βέβαια θεωρώ πως η πλοκή τον αδικεί, τόσο σε τηλεοπτικό χρόνο όσο και στον τρόπο που τον χειρίζονται σαν χαρακτήρα. Το πρόβλημα μου είναι ότι δεν μου πέρασε ποτέ την απειλή ενός τόσο ισχυρού κακού και παρουσιάζεται περισσότερο ως ένας αδικημένος antihero, να πω ωστόσο ότι η σπίθα ανάμεσα σε εκείνον και την Alina είναι καλύτερη από αυτήν της Alina με τον Mal.

Τα εφέ της σειράς είναι ένα κομμάτι που συνεχίζει να μας εκπλήσσει, η δουλειά σε αυτά είναι αξιοσημείωτα για ακόμη μια σεζόν κάτι πολύ ευχάριστο ιδικά δε αν το συγκρίνουμε με άλλες παραγωγές του Netflix. Το Shadow and Bone είναι μια σειρά φαντασίας που σίγουρα κερδίζει στο μάτι. Η πλοκή έχει αρκετό ενδιαφέρον ωστόσο συναντάει μερικά προβλήματα και αδυναμίες. Οι χαρακτήρες είναι συμπαθητικοί ανάλογα σε ποιο κομμάτι της ιστορίας θα επικεντρωθεις. Η σειρά για την ώρα δεν έχει ανανεωθεί για 3η σεζόν φαίνεται ωστόσο ότι το μέλλον της όσο και του franchise είναι κάτι που θα μας απασχολήσει αρκετά μελλοντικά με το Shadow and Bone να είναι στην κορυφή προτιμήσεων αρκετών χρηστών και ένα πιθανό spinoff να βρίσκεται στα σκαριά. Μένει να δούμε τι θα αποφασίσει το Netflix.