Όσο κι αν η γαστρονομική σκηνή στην πόλη εξελίσσεται και νέα στέκια δίνουν το παρών με ενδιαφέρουσες γευστικές προτάσεις και όμορφους, περιποιημένους χώρους, οι σταθερές γευστικές αξίες θα παραμένουν πάντα στις πρώτες επιλογές όλων.

Οι ρετρό ταβέρνες στην Αθήνα έχουν φιλέψει γενιές και γενιές, συνεχίζοντας τη λειτουργία τους με σεβασμό πάντα στην παράδοση.

Δίπορτο

το Δίπορτο

Αποτελεί ένα από τα πιο παραδοσιακά και αυθεντικά σημεία της πόλης, που αναβιώνουν το χτες. Το Δίπορτο, στη Βαρβάκειο Αγορά (Σωκράτους 9 & Θεάτρου), είναι μια αθηναϊκή ταβέρνα βγαλμένη από άλλη εποχή. Δεν μπορείς να το κατηγοριοποιήσεις, γιατί πολύ απλά αποτελεί μια κατηγορία από μόνο του, βρίσκεται στα υπόγεια της γης και σερβίρει ό,τι έχει μαγειρέψει. Εδώ το ανεπιτήδευτο σπιτικό φαγητό βρίσκει το νόημά του. Θα δοκιμάσετε όσπρια, μαγειρευτά, ψιλό ψαράκι και χύμα κρασί από τα βαρέλια.

Καραβίτης

ταβέρνα Καραβίτης

Στην Πλατεία Προσκόπων η ταβέρνα του Καραβίτη αποτελεί θρύλο για το Παγκράτι, αλλά και τους λάτρεις της κρεατοφαγίας, από την δεκαετία του 1920. Η αίσθηση που δημιουργείται εδώ είναι ότι βρίσκεσαι σε κάποια παλιά γειτονιά της Αθήνας, με τα χαρακτηριστικά δρύινα βαρέλια να προσθέτουν μια πιο καλτ πινελιά στην ήδη νοσταλγικό ατμόσφαιρα. Απλό, λιτό κι απέριττο το περιβάλλον στον Καραβίτη, με την έμφαση να δίνεται στην κουζίνα και το κρέας. Πιάτα- συνώνυμα της ταβέρνας τα διάσημα μπιφτέκια του, απλά ή γεμιστά με τυρί, ενώ στις αγαπημένες επιλογές του κοινού συγκαταλέγονται μεταξύ άλλων η σπιτική στάμνα και τα άριστα κομμένα και ψημένα παϊδάκια του.

Τα Μπακαλιαράκια του Δαμίγου

Τα Μπακαλιαράκια του Δαμίγου

Με έτος ίδρυσης το 1865, η παραδοσιακή ταβέρνα Τα Μπακαλιαράκια του Δαμίγου στη γραφική Πλάκα (Κυδαθηναίων 41), δεν θεωρούνται άδικα μία από τις πιο θρυλικές της πόλης. Η επωνυμία του μπορεί να μαρτυρά τη σπεσιαλιτέ του μαγαζιού (μπακαλιάρος τηγανητός), ωστόσο προσφέρει έναν κατάλογο με λίγες αλλά καλές προτάσεις από κρέατα, φρέσκα ψάρια, κρύα και ζεστά ορεκτικά και φρέσκες σαλάτες. Ο χώρος είναι διακοσμημένος με φωτογραφίες διασημοτήτων που έχουν διαβεί το κατώφλι της, διονυσιακά αποφθέγματα με τις υπογραφές των Πολέμη, Μωραϊτίνη και Χριστόπουλου, αλλά και χρυσά βραβεία που έχει αποσπάσει κατά καιρούς.

Η Ήπειρος

μαγειρείο η Ήπειρος

Μια από τις πιο καλτ διευθύνσεις και ένα από τα θρυλικά ξενυχτάδικα της πόλης, μέσα στη Βαρβάκειο Αγορά. Ό,τι θα έφτιαχνε μία μαμά ή μία γιαγιά στο σπίτι για να ταΐσει την οικογένειά της, φιγουράρει καθημερινά στη βιτρίνα της Ηπείρου και σερβίρεται σε γενναίες μερίδες. Ψυχή του ιστορικού μαγειρείου η Ράνια που συνεχίζει με αγάπη και μεράκι την παράδοση που ξεκίνησε ο πατέρας της Τζίμης, μυώντας στα μυστικά των αυθεντικών, ηπειρώτικων συνταγών, ελαφρώς πειραγμένων με μια γαλλική νότα. Σημείο αναφοράς του οινομαγειρείου –τι άλλο;– οι ζεστές και χορταστικές σούπες του, που γίνονται καθημερινά ανάρπαστες. Στα όσα πρέπει να δοκιμάσετε, επίσης, τα παραδοσιακά, χειροποίητα σουτζουκάκια.

Τσομπανάκος

Τσομπανάκος

Από τις σταθερές αξίες και κοινό μυστικό για τους κατοίκους της Καισαριανής, ο Τσομπανάκος (Ανακρέοντος 2) βρίσκεται κοντά στα γήπεδα μπάσκετ της περιοχής και φημίζεται για τα εξαιρετικά κρεατικά του. Στους πρωταγωνιστές των επιλογών τα περίφημα παϊδάκια του ή «φρούτα του δάσους» όπως τα αποκαλούν και οι ίδιοι, που συνοδεύονται ιδανικά με σπιτική τυροκαυτερή και τηγανητές πατάτες. Κλασική, γραφική ταβέρνα με φιλική ατμόσφαιρα και λογικές τιμές.