Μια από τις πιο διαχρονικές πιάτσες στο κέντρο, η γαστρονομική σκηνή της οποίας διανθίζεται συνεχώς με νέες αφίξεις και προτάσεις τόσο για φαγητό, όσο και για ποτό. Ωστόσο, υπάρχουν και οι διαχρονικές αξίες του Παγκρατίου που θα σας φέρνουν πάντα στην καθιερωμένη γειτονιά της πόλης.

Μαύρος Γάτος

Παραδοσιακή ταβέρνα στο Παγκράτι (Πολέμωνος 4) που λειτουργεί για περισσότερο από 20 χρόνια και αποτελεί σημείο αναφοράς για τους καλαφαγάδες της περιοχής. Τα πιάτα του μυρίζουν Ελλάδα, είναι λιτά κι απέριττα, αλλά τόσο γευστικά που σε κάνουν αμέσως θαμώνα του. Στα όσα διακρίνονται στις επιλογές του κοινού τα διάσημα παϊδάκια του και ό,τι έχει να κάνει με το κρέας. Πίτες με χειροποίητο φύλλο, μοσχαρίσιο συκώτι και παραδοσιακό λουκάνικο συμπληρώνουν το γεύμα. Συνοδεύονται ιδανικά με κρασί από την Αρκαδία και τσίπουρο από τα Ιωάννινα.

Frater & Soror

Στην πολυσύχναστη Πλατεία Προσκόπων, αποτελεί την νέα πρόταση των Λευτέρη Γεωργόπουλου (The Clumsies, Odori) και Μανώλη Λυκιαρδόπουλου (Odori), σε συνεργασία με τους Θάνο Τσουνάκα (Theory) και Γιώργο Γιγή. Το all day bar- restaurant, με την επιμελώς ατημέλητη βιομηχανική όψη, δίνει έμφαση στο gin με επιλεγμένες ετικέτες και εναλλακτικές προτάσεις του κλασικού gin- tonic, ενώ οι εμπνευσμένες και comfort γεύσεις της κουζίνας αποτελούν και έναν από τους λόγους για να βρεθεί κανείς στο Παγκράτι.

Καραβίτης

Καραβίτης

Επίσης στην Πλατεία Προσκόπων, η ταβέρνα του Καραβίτη αποτελεί θρύλο για το Παγκράτι, αλλά και τους λάτρεις της κρεατοφαγίας, από την δεκαετία του 1920. Η αίσθης που δημιουργείται εδώ είναι ότι βρίσκεσαι σε κάποια παλιά γειτονιά της Αθήνας, με τα χαρακτηριστικά δρύινα βαρέλια να προσθέτουν μια πιο καλτ πινελιά στην ήδη νοσταλγικό ατμόσφαιρα. Απλό, λιτό κι απέριττο το περιβάλλον στον Καραβίτη, με την έμφαση να δίνεται στην κουζίνα και το κρέας. Πιάτα- συνώνυμα της ταβέρνας τα διάσημα μπιφτέκια του, απλά ή γεμιστά με τυρί, ενώ στις αγαπημένες επιλογές του κοινού συγκαταλέγονται μεταξύ άλλων η σπιτική στάμνα και τα άριστα κομμένα και ψημένα παϊδάκια του.

Cupola

Σημείο αναφοράς για τη γαστρονομική σκηνή στο Παγκράτι, το Cupola στον πεζόδρομο της Ευφορίωνος συγκεντρώνει στα τραπέζια του τους λάτρεις της ναπολιτάνικης πίτσας και των ιταλικών γεύσεων γενικότερα. Με Ιταλό σεφ, δεν τίθεται θέμα περί αυθεντικότητας των πιάτων του! Στα συν η ενημερωμένη λίστα κρασιών και τα εξαιρετικά cocktails. Ταλιατέλες με ψιλοκομμένο και σιγοβρασμένο χτένι μοσχαριού, σπαγγέτι ραγού από φρέσκα ψάρια, με φρέσκια τομάτα και κρασί και ταλιολίνι με αυγοτάραχο, σάλτσα prosecco και ξύσμα λεμονιού στα όσα κεντρίζουν το ενδιαφέρον.

Κατσούρμπος

Αν ένα εστιατόριο στο Παγκράτι έχει συνδυάσει το όνομά του με την Κρήτη και τους νόστιμους μεζέδες του νησιού αυτό δεν είναι άλλο από τον Κατσούρμπο (Αμύντα 2). Εδώ και χρόνια αποτελεί κλασικό σημείο αναφοράς στην περιοχή για όσους θέλουν να γνωρίσουν εκ των έσω την αυθεντική, κρητική κουζίνα. Βρίσκεται ακριβώς πάνω στην Πλατεία Προσκόπων και τα τραπέζια του γεμίζουν με νόστιμες κρητικές λιχουδιές. Από τις επιλογές σας σίγουρα δεν πρέπει να λείπει το παραδοσιακό αρνί με σταμναγκάθι, οι χοχλιοί μπουμπουριστοί, το τσιγαριαστό αρνάκι και τα ντολμαδάκια γιαλαντζί. Για την παρασκευή των πιάτων επιλέγονται αγνές πρώτες ύλες από μικρούς παραγωγούς της Κρήτης.

Ohh Boy

Το καλύτερο το κρατήσαμε για το τέλος, καθώς ένα γλυκό μετά από ένα απολαυστικό γεύμα ολοκληρώνει την γευστική έξοδο με τον πιο απολαυστικό τρόπο.Tο Ohh Boy, επί της Αρχελάου (νο32), λοιπόν, ξεχωρίζει στις επιλογές του κοινού τόσο για το προσεγμένο και ιδιαίτερο concept του -ο χώρος παραπέμπει σε νησί και μεγάλες τζαμαρίες που επιτρέπουν στο φως του ήλιου να το φωτίζει άπλετα- όσο και για τα σπιτικά γλυκά που σερβίρει σε γενναίες μερίδες.