Δραστηριοποιείστε επαγγελματικά στο κέντρο της πόλης και σας βρίσκει το lunch break σε κάποια από τις γειτονιές του ή είστε από εκείνους που σας αρέσουν οι βόλτες στην καρδιά της Αθήνας και θέλετε να κάνετε ένα γευστικό διάλειμμα; Γράφει η Ελπίδα Πιτάκη Τα νέα είναι ευχάριστα, καθώς βρήκαμε για εσάς οκτώ γευστικά στέκια που σερβίρουν ποιοτικό φαγητό, τιμούν ιδιαιτέρως την ελληνική κουζίνα και τα ελληνικά προϊόντα και σέβονται τον πελάτη τους με μια ισορροπημένη σχέση ποιότητας- τιμής. Σε όλα αυτά προσθέστε το φιλικό περιβάλλον και την φιλόξενη ατμόσφαιρα και να είστε σίγουροι πως βρήκατε το επόμενο γευστικό σας στέκι στην καρδιά της πόλης.

Παραδοσιακά πιάτα

Τα Καραμανλίδικα του Φάνη

karamanlidika_ok Η ιδέα των Καραμανλίδικων ήλθε από το βυζαντινό «παστομαγειρείο». Εδώ, μπορεί κάποιος να ψωνίσει εκλεκτά προϊόντα, παλαιωμένα τυριά και εξαιρετικά αλλαντικά ωρίμανσης, αλλά και να δοκιμάσει επί τόπου νόστιμες γεύσεις σε παραδοσιακές συνταγές. Μάλιστα, ο κατάλογος του περιλαμβάνει μετρημένα πιάτα, που πραγματικά είναι ένα κι ένα –σαγανάκι με αυγά και σουτζούκι καραμανλίδικο, παστιρμαδοπιτάκ ια καραμανλίδικα, χειροποίητα ντολμαδάκια της μανούλας, ρεβυθοπουρές καραμανλίδικος, λουκάνικο κεφτέ γιαουρτλού σε πίτα, καβουρμάς βοδινός με πατάτες και πιπεριές κ.α. Εναλλακτικά, μπορείτε να διαμορφώσετε και μόνοι σας την ποικιλία σας. Πληροφορίες Σωκράτους 1 & Ευριπίδου 52, Αθήνα, τηλ. 210 3254184, www.karamanlidika.gr, fb page: Karamanlidika – Tα Καραμανλίδικα του Φάνη

Ελληνικές συνταγές

Τυροκομείο Κωσταρέλου

kostarelos_ok Το Τυροκομείο Κωσταρέλου στο Κολωνάκι λειτουργεί με διαφορετικό concept, απ’ ότι τα υπόλοιπα καταστήματα της αλυσίδας, καθώς στην ουσία πρόκειται για ένα ελληνικό ντελικατέσεν στο οποίο μπορεί κανείς να βρει τα προϊόντα του τυροκομείου και να τα γευτεί σε μοναδικές συνταγές. Σε καθημερινή βάση και με επιλεγμένα παραδοσιακά προϊόντα απ’ όλη την Ελλάδα, ετοιμάζονται ξεχωριστές γευστικές προτάσεις, από εκλεκτές πρώτες ύλες –τα τυριά, τα αλλαντικά και τα άλλα προϊόντα που υπάρχουν στο κατάστημα. Τα πιάτα περιλαμβάνουν μεγάλη ποικιλία από σάντουιτς, σαλάτες, καθώς και μοναδικά πλατό τυριών και αλλαντικών αποκλειστικά ελληνικής προέλευσης, τα οποία μπορείτε να συνοδεύσετε ιδανικά με ελληνικά κρασιά και μπύρες από μικροζυθοποιίες της χώρας μας. Πληροφορίες Πατριάρχου Ιωακείμ 30-32, Κολωνάκι, τηλ. 210 7259000, www.kostarelos.gr, fb page: Τυροκομείο Κωσταρέλου

Μεσογειακές γεύσεις

Collage

collage_ok Το ολοκαίνουργιο μενού του Collage, στην πιο γραφική πλατεία στο κέντρο της πόλης και δίπλα στο εκκλησάκι της Καπνικαρέας, με προτάσεις της μοντέρνας, μεσογειακής κουζίνας, δημιουργήθηκε με την υψηλή επίβλεψη του βραβευμένου chef Σταμάτη Τσίλια (consulter chef) και του ευρηματικού chef Σταύρου Ζεάκη. Οι εξαιρετικές προτάσεις τους συνοδεύονται ιδανικά με κάποια από τις επιλογές της ενημερωμένης λίστας κρασιών, η οποία διαθέτει ετικέτες από τον ελληνικό και τον διεθνή αμπελώνα. Πληροφορίες Καπνικαρέας 3, Αθήνα, τηλ. 210 3232060, fb page: Collage

Μοντέρνα, ελληνική γαστρονομία

Ο Τζίτζικας κι ο Μέρμηγκας

kentriki_tzitzikas3_ok Από τις πιο επιτυχημένες αποδόσεις σύγχρονου μπακάλικου-ταβέρνας που σερβίρουν παραδοσιακά ελληνικά πιάτα με μοντέρνα λογική. Το πρώτο εστιατόριο λειτούργησε στο κέντρο της Αθήνας, επί της Μητροπόλεως, ενώ τα άλλα τρία λειτουργούν στην Κηφισιά, το Χαλάνδρι και τα Πατήσια. Με τις αγνές πρώτες ύλες της ελληνικής υπαίθρου να αποτελούν τη βάση της γαστρονομικής του φιλοσοφίας και την καταρτισμένη γευσιγνωσία του, αναβαθμίζει την καλά δοκιμασμένη ελληνική κουζίνα με νέες ιδέες και «ντελικατέσεν» διάθεση δημιουργώντας έτσι μια νέα πανελλαδικά τάση στο χώρο της εστίασης. Η γραβιέρα Νάξου, η φάβα βιολογικής γεωργίας από το Δίλοφο, το παστό Μάνης, το µαστέλο και η µαστίχα Χίου, τα µύδια Κατερίνης, το πεκορίνο Αµφιλοχίας κ.α. είναι µερικά από τα προϊόντα που φτάνουν στο εστιατόριο από διάφορες γωνιές της Ελλάδας και βρίσκουν τη θέση που τους αξίζει στη δημιουργική του κουζίνα. Πληροφορίες Μητροπόλεως 12-14, Αθήνα, τηλ. 210 3247607, www.tzitzikasmermigas.gr, fb page: Ο Τζίτζικας κι ο Μέρμηγκας Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο στο www.greekguide.com