Τα van υποστήριξαν οικονομικές δραστηριότητες ύψους περίπου €786 δισεκ. σε όλη την Ευρώπη το 2021, σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα 2 που ανατέθηκε από την Ford Pro. Το ποσό αυτό ξεπερνά το ΑΕΠ της Νορβηγίας, μιας χώρας πλούσιας σε πετρέλαιο και φυσικό αέριο (€407.7 δισεκ.), ενώ είναι σχεδόν ισοδύναμο με εκείνο της Ελβετίας που αποτελεί γνωστό τραπεζικό κέντρο και κόμβο ειδών πολυτελείας (€802.8 δισεκ).

Σύμφωνα με την έρευνα, η οποία εξέτασε την οικονομική συνεισφορά των επιχειρήσεων που βασίζονται σε van οχήματα, η Γερμανία ήταν η μεγαλύτερη αγορά στην Ευρώπη για δραστηριότητες που σχετίζονται με τα συγκεκριμένα οχήματα, με εκτιμώμενη προστιθέμενη αξία σχεδόν €206 δισεκ. το 2021. Τα van έχουν συνεισφέρει πάνω από €200 δισεκ. στην οικονομία της Γερμανίας τα τελευταία τρία χρόνια.

Καθώς πολλές επιχειρήσεις έχουν ξεκινήσει τη μετάβαση από τα πετρελαιοκίνητα σε αμιγώς ηλεκτρικά οχήματα, η έρευνα έδειξε επίσης ότι οι διαχειριστές van αυτοκινήτων στις μεγαλύτερες αγορές της Ευρώπης συνεισέφεραν άμεσα το 2021 με έως και €15,3 δισεκ. στα δημόσια ταμεία μέσω της φορολογίας καυσίμων. Στο Ηνωμένο Βασίλειο, που είχε το υψηλότερο ποσοστό δασμών, οι διαχειριστές van οχημάτων συνεισέφεραν €5,4 δισεκ. (£4,7 δισεκ.) αποτελώντας σχεδόν το ένα πέμπτο των συνολικών εισπράξεων από φόρους καυσίμων.