Οι βουλευτές του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ψήφισαν την Τετάρτη υπέρ της απαγόρευσης για την πώληση νέων αυτοκινήτων βενζίνης και ντίζελ από το 2035, επιταχύνοντας την στροφή της Ευρώπης στα ηλεκτρικά οχήματα.

Η ψηφοφορία υποστηρίζει έναν βασικό πυλώνα των σχεδίων της Ευρωπαϊκής Ένωσης για μείωση των εκπομπών ρύπων που συμβάλουν στην υπερθέρμανση του πλανήτη κατά 55% έως το 2030.

Οι νομοθέτες υποστήριξαν μια πρόταση, που έγινε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή πέρυσι, να απαιτηθεί δηλαδή η 100% μείωση των εκπομπών CO2 από τα νέα αυτοκίνητα έως το 2035, κάτι που θα καθιστούσε αδύνατη την πώληση οχημάτων με ορυκτά καύσιμα στην ΕΕ από εκείνη την ημερομηνία.

Δεν είναι οριστικός ο νόμος – Τα επόμενα βήματα

Πρατήριο καυσίμων

Σύμφωνα με το Reuters ο νόμος δεν είναι ακόμη οριστικός, αλλά η ψηφοφορία της Τετάρτης επιβεβαιώνει τη θέση του κοινοβουλίου για τις επικείμενες διαπραγματεύσεις με τις χώρες της ΕΕ για τον τελικό νόμο.

Στόχος είναι να επιταχυνθεί η στροφή της Ευρώπης προς τα ηλεκτρικά οχήματα και να ενθαρρυνθούν οι αυτοκινητοβιομηχανίες να επενδύσουν σε μεγάλο βαθμό στην ηλεκτροκίνηση, με τη βοήθεια ενός άλλου νόμου της ΕΕ που θα απαιτεί από τις χώρες να εγκαταστήσουν εκατομμύρια φορτιστές οχημάτων.

«Η αγορά και η οδήγηση αυτοκινήτων μηδενικών εκπομπών θα γίνουν φθηνότερα για τους καταναλωτές», δήλωσε ο Jan Huitema, επικεφαλής διαπραγματευτής του κοινοβουλίου για την πολιτική.