Ένα σύντομο διαφημιστικό μήνυμα παρουσιάζει εύληπτα τις συνέπειες ενός απλού λάθους όταν οδηγούμε σε υψηλές ταχύτητες.

Το τηλεοπτικό σποτ με τίτλο «Λάθη» δημιουργήθηκε από την υπηρεσία μεταφορών της Νέας Ζηλανδίας, NZ Transport Agency και εστιάζει στο απλό ανθρώπινο λάθος που μπορεί να συμβεί στον καθένα, αλλά όταν έχουμε να κάνουμε με οδήγηση και υψηλές ταχύτητες, το λάθος αυτό είναι εύκολο να αποβεί μοιραίο.

Στο βίντεο ο ένας οδηγός κάνει λάθος που επιλέγει να «στρίψει» ισχυριζόμενος ότι νόμιζε πως προλαβαίνει. Από την άλλη, ο οδηγός που τρέχει αντιλαμβάνεται ότι η υψηλή ταχύτητα δεν του επέτρεψε να σταματήσει.

Η υπηρεσία σημειώνει πως τον προηγούμενο χρόνο 83 άνθρωποι στη Νέα Ζηλανδία σκοτώθηκαν και 408 τραυματίστηκαν σοβαρά σε ατυχήματα που σχετίζονται με υψηλές ταχύτητες. Συνολικά, η ταχύτητα είναι καθοριστικός παράγοντας για το 20% των θανατηφόρων τροχαίων ή αυτών που προκάλεσαν σοβαρό τραυματισμό.

Όπως σημειώνεται στην περιγραφή του βίντεο, «αυτή η καμπάνια στοχεύει να εντάξει τον τρόπο που οι άνθρωποι αισθάνονται για την ταχύτητα την ώρα που οδηγούν».

«Κάποιος μπορεί να είναι καλός οδηγός, αλλά κανείς δεν μπορεί να αρνηθεί ότι οι άνθρωποι κάνουν λάθη, άλλωστε είμαστε απλά άνθρωποι. Και στη ζωή, λάθη γίνονται συχνά. Μαθαίνουμε από τα σφάλματά μας, αλλά όχι όταν οδηγούμε, ο δρόμος είναι μια εξαίρεση. Ακόμη και το πιο μικρό λάθος στο δρόμο μπορεί να στοιχίσει τη ζωή μας, ή κάποιου άλλου».