Η 6η γενιά του Opel Corsa, εκτός των συστημάτων υποστήριξης οδηγού, διαθέτει και ανώτερη αεροδυναμική.

Σύμφωνα με τη μέθοδο που ακολουθεί σε όλα τα νέα μοντέλα της, η Opel βελτιστοποίησε την αεροδυναμική του Corsa στο ‘Research Institute of Automotive Engineering & Vehicle Engines’ στην αεροδυναμική σήραγγα του Πανεπιστημίου της Στουτγάρδης.

Το αποτέλεσμα είναι ένας συντελεστής οπισθέλκουσας μόλις 0,29 (εξαιρετική τιμή για αυτοκίνητο του μεγέθους του) και συγκριτικά με τον προκάτοχό του μία περαιτέρω μειωμένη μετωπική επιφάνεια μόλις 2,13m2, κάτι που το καθιστά ένα από τα πιο αεροδυναμικά αυτοκίνητα στην κατηγορία του.

Λόγω των προκλήσεων που προκύπτουν από τα μειωμένα πρότυπα εκπομπών CO2, η αεροδυναμική αποκτά μεγάλη σημασία στη βιομηχανία αυτοκινήτου αλλά και για τους πελάτες. Χαμηλή αντίσταση σημαίνει ότι απαιτείται λιγότερη ενέργεια για την κίνηση του αυτοκινήτου, το οποίο με τη σειρά του μεταφράζεται σε μειωμένη κατανάλωση και χαμηλότερες εκπομπές ρύπων.

Για παράδειγμα, 10% μείωση  στην αντίσταση έχει ως αποτέλεσμα μείωση της κατανάλωσης περίπου 2% στο New European Driving Cycle (NEDC), ή μέχρι 5% κατά  την οδήγηση με 130 χλμ/ώρα.

Οι μηχανικοί της μάρκας πέτυχαν τον κορυφαίο συντελεστή οπισθέλκουσας 0,29 Cd δίνοντας προσοχή και στην παραμικρή λεπτομέρεια που συντελεί στη βελτίωση αυτής της παραμέτρου.

Για παράδειγμα, το κάτω τμήμα του αμαξώματος, από το διαμέρισμα του κινητήρα μέχρι τον πίσω άξονα, φέρει επίπεδη επένδυση για βελτίωση της ροής του αέρα. Επίσης, η αεροτομή στο πίσω τμήμα της οροφής, που βελτιώνει τη ροή αέρα, μειώνει το στροβιλισμό που προκαλεί η αντίσταση.

Η αεροτομή μειώνει την αεροδυναμική άνωση και στον πίσω άξονα, γεγονός το οποίο βελτιώνει περαιτέρω την ευστάθεια του νέου Corsa στην ευθεία, κυρίως στις υψηλότερες ταχύτητες της Γερμανικής autobahn.

Το νέο Corsa επωφελείται επίσης από ένα κλείστρο αέρα που μειώνει την αντίσταση και βελτιώνει την κατανάλωση, κλείνοντας αυτόματα το εμπρός άνοιγμα όταν δεν χρειάζεται αέρας ψύξης. Μέχρι τώρα, αυτή η καινοτομία προσφερόταν αποκλειστικά στα πολύ ακριβότερα μοντέλα ανώτερων κατηγοριών. Όταν είναι κλειστό, το σύστημα αυξάνει τις αεροδυναμικές επιδόσεις επανακατευθύνοντας τη ροή αέρα γύρω από το εμπρός τμήμα του οχήματος και στα άκρα, αντί μέσω του λιγότερο αεροδυναμικού διαμερίσματος του κινητήρα.

Το κλείστρο ανοίγει ή κλείνει ανάλογα με τη θερμοκρασία του ψυκτικού του κινητήρα και την ταχύτητα. Για παράδειγμα, το κλείστρο ανοίγει όταν το αυτοκίνητο κινείται σε ανηφορική διαδρομή ή σε συνθήκες πόλης σε υψηλές θερμοκρασίες. Το κλείστρο κλείνει όταν απαιτείται λιγότερη ψύξη του κινητήρα, για παράδειγμα σε ταχύτητες αστικών διαδρομών.

Νίκος Τσάδαρης