Εισαγγελική δίωξη στον πρώην διευθύνοντα σύμβουλο της VW για τo Dieselgate

Μαζί με άλλα τέσσερα άτομα αντιμετωπίζει ποινή κάθειρξης έως 10 ετών στη Γερμανία


AUTO
18:33
15/04/2019
Εισαγγελική δίωξη στον πρώην διευθύνοντα σύμβουλο της VW για τo Dieselgate
1
loading

Την άσκηση δίωξης σε βάρος του πρώην διευθύνοντος συμβούλου της Volkswagen, Μάρτιν Βίντερκορν, αναφορικά με την υπόθεση χειραγώγησης των δοκιμών για τις εκπομπές ρύπων, γνωστή και ως Dieselgate, ανακοίνωσαν οι εισαγγελείς στη γερμανική πόλη του Μπράουνσβαϊγκ.

Κατηγορίες απαγγέλθηκαν και σε βάρος τεσσάρων ακόμα υψηλόβαθμων στελεχών, ανέφερε ανακοίνωση της εισαγγελίας, χωρίς ωστόσο να κατονομάζονται οι κατηγορούμενοι.

Η VW εντοπίστηκε να χρησιμοποιεί παράνομο λογισμικό για να χειραγωγεί τις αμερικανικές δοκιμές ρύπων το 2015, προκαλώντας κύμα αντιδράσεων σε όλον τον κόσμο για τη χρήση κινητήρων ντίζελ, ενώ η υπόθεση της έχει κοστίσει μέχρι στιγμής 29 δισ. ευρώ

Σύμφωνα με το Αθηναϊκό - Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, οι εισαγγελείς δήλωσαν ότι ο Βίντερκορν κατηγορείται για σοβαρή απάτη, απιστία και παραβίαση της νομοθεσίας περί ανταγωνισμού διότι δεν ενήργησε -παρόλο που είχε την ευθύνη να το κάνει ως διευθύνων σύμβουλος της εταιρίας- αφότου έγινε γνωστό στις 25 Μαΐου του 2014 ότι υπήρξε χειραγώγηση των κινητήρων ντίζελ.

Ο ίδιος αμέλησε να ενημερώσει τις Αρχές στην Ευρώπη και τις ΗΠΑ, καθώς και τους πελάτες για το παράνομο λογισμικό, ενώ δεν απέτρεψε την εγκατάσταση τέτοιου είδους λογισμικού, σύμφωνα με τους εισαγγελείς.

Πρόσθεσαν ότι αυτό είχε ως αποτέλεσμα να επιβληθούν στη Volkswagen πολύ υψηλότερα πρόστιμα στη Γερμανία και τις ΗΠΑ απ’ ό,τι θα επιβάλλονταν εάν είχε ενεργήσει ο Βίντερκορν. Η VW ανακοίνωσε ότι δεν κάνει κανένα σχόλιο, διότι οι διώξεις δεν αφορούν την εταιρία.

Πριν από έναν χρόνο περίπου, οι ΗΠΑ άσκησαν δίωξη σε βάρος του Βίντερκορν, κατηγορώντας τον για συνωμοσία με στόχο τη συγκάλυψη της χειραγώγησης των εκπομπών ρύπων από τη γερμανική αυτοκινητοβιομηχανία.

Σε μια παρόμοια υπόθεση, η Αμερικανική Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς (SEC) κατέθεσε τον περασμένο μήνα αγωγή σε βάρος του Βίντερκορν, κάνοντας λόγο για «μαζική εξαπάτηση» των Αμερικανών επενδυτών.

Σύμφωνα με τους εισαγγελείς του Μπράουνσβαϊγκ, οι κατηγορούμενοι για ιδιαίτερα σοβαρή απάτη βρίσκονται αντιμέτωποι με ποινή κάθειρξης έως 10 ετών στη Γερμανία. Οι εισαγγελείς δήλωσαν ότι οι έρευνες για 36 ακόμα υπόπτους για το σκάνδαλο των εκπομπών ρύπων συνεχίζονται και δεν είναι ακόμα σαφές πότε θα ολοκληρωθούν.

ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

1
σχόλιο
  1. avatar Giorgis

    Στην Ευρώπη δεν άνοιξε ρουθούνι για το τεράστιο αυτό σκάνδαλο που άγγιξε όλον τον πλανήτη. Ξέρετε γιατί? Γιατί ήταν όλα νόμιμα. Πώς γίνεται? Τους νόμους στην Ευρώπη τους φτιάχνουν οι μεγάλες αυτοκινητοβιομηχανίες.

Παρακαλούμε περιμένετε ...
Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει