Τα σύγχρονα αυτοκίνητα μπορεί να βρίθουν τεχνολογικών καινοτομιών, αυτό ωστόσο δεν σημαίνει ότι δεν έχουν τρωτά σημεία. Και μάλιστα «χτυπητά».

Με τον ίδιο ρυθμό που οι αυτοκινητοβιομηχανίες εξελίσσουν τις τεχνολογίες τους, εκσυγχρονίζονται και τα συστήματα που έχουν στη διάθεσή τους οι κλέφτες.

Τα περισσότερα αυτοκίνητα πλέον δεν διαθέτουν το παραδοσιακό κλειδί για να ξεκλειδώνουν οι πόρτες τους και να ενεργοποιούν το διακόπτη ώστε να τεθεί σε λειτουργία ο κινητήρας.

Τα σύγχρονα κλειδιά είναι πλέον ασύρματα και «επικοινωνούν» με το όχημα μέσω σημάτων. Μόνο που όπως αποδεικνύεται αυτή η τεχνολογία δεν είναι και τόσο ασφαλής.

Στο βίντεο που θα δείτε, δύο κλέφτες καταφέρνουν σε λιγότερο από ένα λεπτό να κλέψουν μια ολοκαίνουργια Mercedes-Benz C-Class που βρίσκεται παρκαρισμένη έξω από ένα σπίτι.

Συνέβη πριν λίγο καιρό (στις 17/5 για την ακρίβεια) κάπου στην Αγγλία και πραγματικά είναι εντυπωσιακό και συνάμα αποκαρδιωτικό το πόσο εύκολα οι δύο εισβολείς κατάφεραν να παραβιάσουν ένα τόσο εξελιγμένο, σύγχρονο και ακριβό αυτοκίνητο.

Ο ένας κλέφτης χρησιμοποιώντας έναν ενισχυτή σήματος εντοπίζει το σήμα του ασύρματου κλειδιού και το στέλνει σε έναν πομπό που έχει τοποθετηθεί δίπλα στο όχημα. Μόλις η διαδικασία ολοκληρώνεται, ο πομπός μετατρέπεται στο κλειδί του αυτοκινήτου, ξεγελώντας το λογισμικό του.

Ο χρόνος που χρειάστηκε για να παραβιαστεί το σύστημα και η Mercedes να κάνει… φτερά ήταν μόλις 20 δευτερόλεπτα!

Το ακόμα πιο δυσάρεστο στην υπόθεση είναι ότι οι κλέφτες κατάφεραν να απενεργοποιήσουν το σύστημα GPS που διαθέτει το αυτοκίνητο με αποτέλεσμα οι αστυνομικές αρχές να κινούνται στα «τυφλά» καθώς δεν έχουν το στίγμα του.

Μια λύση σε περίπτωση που δεν υπάρχει κάποιο γκαράζ για την φύλαξη του οχήματος, είναι η τοποθέτηση του ασύρματου κλειδιού μέσα σε μεταλλικό κουτί, καθώς με αυτόν τον τρόπο εμποδίζεται η αποστολή σημάτων προς το όχημα και ουσιαστικά η λειτουργία του κλειδιού απενεργοποιείται.