Στην τελευταία έκδοση της Λίστας Περιβαλλοντικών Αυτοκινήτων της Γερμανικής Λέσχης Αυτοκινήτου Verkehrsclub Deutschland (VCD), τα υβριδικά αυτοκίνητα Toyota και Lexus καθώς και το μικρό Toyota iQ, επικράτησαν στην κορυφή ως τα πιο οικολογικά και κοινωνικά βιώσιμα αυτοκίνητα της αγοράς σήμερα.

Συνολικά η VCD αξιολόγησε 385 οχήματα. Το Lexus CT 200h ήρθε πρώτο με σκορ 7,83, και ακολούθησαν τα Toyota Prius (7,53), Toyota iQ 1.0 VVT-I (7,43) και Toyota Auris Hybrid (7,33). Το Lexus CT200h και το Toyota Auris HSD βρέθηκαν στην πρώτη και δεύτερη θέση στη «Μικρομεσαία Κατηγορία» ενώ το Toyota Prius αναδείχθηκε το πιο συμβατό περιβαλλοντικά «Οικογενειακό Αυτοκίνητο».

Το πλήρως υβριδικό Lexus CT200h ισοβάθμισε στη 2η θέση, ενώ τα Toyota Prius και Auris HSD, επίσης ισοβάθμισαν στην τέταρτη θέση για τις χαμηλότερες περιβαλλοντικές επιπτώσεις τους με τη μορφή εκπομπών CO2. Οι εκπομπές CO2 του Lexus CT 200h είναι μόλις 87 γρ./χιλιόμετρο, ενώ τα Toyota εντάσσονται στην κατηγορία των 89 γρ./χιλιόμετρο.

«Χαίρομαι που η ανεξάρτητη έκθεση ενός αξιόπιστου Γερμανικού οργανισμού επιβεβαιώνει την περιβαλλοντική ηγεμονία της Toyota στην προϊοντική γκάμα μας» δήλωσε ο Didier Leroy, Πρόεδρος & CEO της Toyota Motor Europe. «Επίσης αποδεικνύει ότι η πλήρως υβριδική τεχνολογία, πέραν της χαμηλότερης κατανάλωσης που επιτυγχάνει, υπερέχει σαφώς έναντι των συμβατικών κινητήρων ως προς τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις και λοιπούς ρύπους».

Η VCD, ένας μη κερδοσκοπικός οργανισμός που προάγει την περιβαλλοντικά και κοινωνικά βιώσιμη μετακίνηση, δημοσίευσε για πρώτη φορά τη Λίστα Περιβαλλοντικών Αυτοκινήτων το 1989, τη χρονιά που ιδρύθηκε. Τα κριτήρια αξιολόγησης βασίζονται στους εξής παράγοντες: 60% εκπομπές CO2, 20% ηχορύπανση, 15% βλαβεροί ρύποι (π.χ. μικροσωματίδια, NO2, NOx) και 5% περιβαλλοντικές επιπτώσεις (π.χ. NOx). Η VCD αξιολόγησε συνολικά 385 αυτοκίνητα για την τελευταία έκθεση της, από την οποία αποκλείονται όλα τα μοντέλα με εκπομπές CO2 πάνω από 180 γρ./χιλιόμετρο.


Toyota Prius


Lexus CT 200h


Toyota Auris HSD

Πηγή: autotriti.gr