Η BMW αποκαλύπτει το Vision Car

Πρωτότυπο όχημα το οποίο μας προϊδεάζει για τις δυνατότητες των μελλοντικών αυτοκινήτων


AUTO
23:20
05/01/2016
Η BMW αποκαλύπτει το Vision Car
loading

Η BMW αποκαλύπτει στην Έκθεση Καταναλωτικών Ηλεκτρονικών Προϊόντων (Consumer Electronics Show) στο Λας Βέγκας το Vision Car, ένα πρωτότυπο όχημα το οποίο μας προϊδεάζει για τις δυνατότητες των μελλοντικών αυτοκινήτων. Το επίκεντρο εστιάζεται στη διαμόρφωση του εσωτερικού και στις δυνατότητες διεπαφής του χρήστη με τα τεχνολογικά συστήματα. Είναι ένα ακόμη βήμα στη προσπάθεια των κατασκευαστών να δικτυώσουν τον οδηγό με το όχημα. Οι έρευνες δείχνουν ότι με αυτόν τον τρόπο, θα μειωθούν τα ατυχήματα γιατί ο οδηγός θα εστιάζει την προσοχή του στην οδήγηση.

Το γερμανικό πρωτότυπο αυτοκίνητο διαθέτει την τεχνολογία AirTouch που επιτρέπει το διαισθητικό έλεγχο των λειτουργιών ψυχαγωγίας, πλοήγησης και επικοινωνίας χρησιμοποιώντας απλές χειρονομίες με την παλάμη. Με το AirTouch η οθόνη του οχήματος μπορεί να λειτουργεί χωρίς ο χρήστης να χρειάζεται να την αγγίζει. Αισθητήρες καταγράφουν τις κινήσεις των χεριών στην περιοχή μεταξύ κεντρικής κονσόλας και εσωτερικού καθρέπτη. Με αυτό τον τρόπο, ο οδηγός και οι επιβάτες μπορούν να αλλάζουν το σημείο εστίασης στην επιφάνεια μιας μεγάλης πανοραμικής οθόνης. Με απλή επιβεβαίωση επιλέγεται η σχετική επιλογή στο μενού ή ενεργοποιείται το αντίστοιχο εικονίδιο.

Στην περσινή έκθεση, η BMW είχε παρουσιάσει το σύστημα ελέγχου μέσω χειρονομιών, το οποίο με απλές κινήσεις των δακτύλων, επιτρέπει την εκτέλεση ενεργειών όπως ρύθμιση της έντασης ήχου ή αποδοχή τηλεφωνικών κλήσεων. Η εν λόγω τεχνολογία διατίθεται με την ονομασία BMW Gesture Control στη νέα BMW Σειρά 7. Το AirTouch τώρα αναβαθμίζει περαιτέρω αυτές τις δυνατότητες. Αισθητήρες στην περιοχή του ταμπλό αναγνωρίζουν τις κινήσεις των χεριών και επιτρέπουν τρισδιάστατο έλεγχο. Μία κίνηση του χεριού ή χειρονομία ενεργοποιεί τις επιφάνειες της μεγάλης πανοραμικής οθόνης.

Το AirTouch προσφέρει μία ακόμα επιλογή με ένα κρυφό κουμπί στη στεφάνη του τιμονιού. Αυτό βρίσκεται στην αριστερή πλευρά σε θέση εύκολης πρόσβασης από τον αντίχειρα του οδηγού και ανάβει όταν ενεργοποιηθεί η λειτουργία από το μενού ή μέσω εικονιδίου. Με ένα ελαφρύ άγγιγμα ενεργοποιείται το επιθυμητό πρόγραμμα ή αλλάζει μία επιλεγμένη ρύθμιση. Ανάλογο κουμπί για τον επιβάτη βρίσκεται στο μαρσπιέ, στην πόρτα. Επομένως, ένας επιβάτης με το ένα χέρι κάνει πλοήγηση στο μενού και με το άλλο επιβεβαιώνει εντολές πολύ γρήγορα.

Με το AirTouch μειώνονται τα βήματα της διαδικασίας για να γίνει μία επιλογή. Έτσι, όταν ενεργοποιείται το πληκτρολόγιο τηλεφώνου, το σύστημα εμφανίζει αυτόματα όλες τις επαφές ή τις λίστες κλήσεων σε top select level με δυνατότητα άμεσης κλήσης χωρίς άλλη ενέργεια. Το AirTouch αναγνωρίζει τα απαιτούμενα βήματα επιλογής και ελέγχου και τα εμφανίζει εκ των προτέρων. Αυτό σημαίνει ότι ο οδηγός μπορεί να παραμένει πλήρως συγκεντρωμένος στο δρόμο ενώ παρέχονται πρόσθετες δυνατότητες ελέγχου όταν το όχημα οδηγείται με υψηλό επίπεδο αυτοματοποίησης.

 

 

ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

Παρακαλούμε περιμένετε ...
Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει