Η πολυσυζητημένη συνάντηση του Έλληνα Υπουργού Εξωτερικών με τον Τούρκο ομόλογό του στο πλαίσιο των διερευνητικών επαφών άφησε πίσω της τα πρώτα αποτυπώματα για το πως αναμένεται να κινηθεί η Ελλάδα στο πλαίσιο αυτής της διαδικασίας.

Γράφει η Έλενα Ράπτη

Το Υπουργείο Εξωτερικών και ο Πρωθυπουργός έκαναν αρκετά σενάρια για τη συγκεκριμένη συνάντηση. Από το ηπιότερο έως το πιο προκλητικό. Η προετοιμασία ήταν πολύμηνη και λεπτομερής. Δεν υπήρξε καμία πτυχή μη προβλέψιμη. Άλλωστε, η τουρκική διπλωματία του παζαριού είναι γνωστή και δεν διστάζει να ξεδιπλώσει με θρασύτητα πρακτικές έντασης και ψεμάτων χωρίς να τηρεί τους κανόνες της διπλωματίας. Δυστυχώς για αυτούς, αυτή τη φορά βρήκαν μια Ελλάδα καλά προετοιμασμένη.

Ο Έλληνας Υπουργός Εξωτερικών είχε σαφή εντολή από τον πρωθυπουργό, αν προκληθεί, να απαντήσει. Και πραγματικά προκλήθηκε με τρόπο απαράδεκτο. Γι’ αυτό και δεν άφησε να πέσει τίποτε κάτω. Απάντησε σε όλα όσα εκ του πονηρού έθεσε ο Τσαβούσογλου, επιδιώκοντας να ανοίξει την ατζέντα της διαπραγμάτευσης. Ο Νίκος Δένδιας αξιοποίησε όχι μόνο τη στιγμή και την ευκαιρία, αλλά και το διεθνές ακροατήριο. Με νηφαλιότητα και σιγουριά, έκλεινε όποιο ζήτημα προσπαθούσε να ανοίξει η άλλη πλευρά. Η τουρκική πλευρά είναι ασφαλώς δυσαρεστημένη γιατί αιφνιδιάστηκε από την ελληνική αντίδραση. Αλλά κυρίως γιατί ο αντίκτυπος της πρώτης συνάντησης δικαίωσε τις ελληνικές θέσεις.

Ο Πρωθυπουργός χαράσσει μια νέα εξωτερική πολιτική για τη χώρα. Με κόκκινες γραμμές, με απαντήσεις στις προκλήσεις, με παραπομπή στους διεθνείς κανόνες. Την ίδια ώρα που η Τουρκία αναζητά να βρει κάποια καλή είδηση, η Ελλάδα χτίζει συμμαχίες στη Μέση Ανατολή, στην Ευρώπη, σε όλο τον κόσμο. Ισχυροποιεί τους δεσμούς της με παραδοσιακούς φίλους, κάνει νέες συμφωνίες αμυντικές και οικονομικές, μεγαλώνει την Ελλάδα.

Για πρώτη φορά η Τουρκία δείχνει σαστισμένη. Για πρώτη φορά η ηγεσία της δεν βρίσκει ακροατές ούτε στο εσωτερικό της. Η Ελλάδα πιστεύει στη διπλωματία. Και θα εξαντλήσει κάθε προσπάθεια προς αυτή την κατεύθυνση. Θα το κάνει όμως απαντώντας και όχι σιωπώντας