Στρατιωτικά αεροσκάφη μετέφεραν προμήθειες σε μια αυστραλιανή πόλη που έχει πνιγεί από τις πλημμύρες, καθώς οι αρχές προειδοποίησαν σήμερα πως η κακοκαιρία έχει καταστρέψει τη βορειοδυτική χώρα και οι πλημμύρες ακόμα δεν έχουν ακόμη τελειώσει.

Σε πάνω από το ένα δισεκατομμύριο δολάρια ανέρχονται οι ζημιές από τις πλημμύρες που πέι αναγκάσει χιλιάδες κατοίκους να εγκαταλείψουν τις εστίες τους και έχει πλήξει σκληρά την οικονομία, ιδιαίτερα τα ανθρακωρυχεία και τη γεωργία.

Έχει επιβεβαιωθεί ο θάνατος ενός ανθρώπου σε αυτό που ο υπουργός Οικονομικών της πολιτείας Κουίνσλαντ Άντριου Φρέιζερ χαρακτήρισε “καταστροφή βιβλικών διαστάσεων”. Η στάθμη του νερού στους ποταμούς στο νότο της πολιτείας έχει ήδη ξεπεράσει κάθε προηγούμενο και αναμένεται να φθάσει έως και τα 13 μέτρα ύψος.

Οι ραγδαίες βροχές έχουν αναγκάσει μια σειρά μεταλλευτικών επιχειρήσεων να κηρύξουν ανώτερη βία στα συμβόλαια άνθρακα λόγω της διακοπής της παραγωγής και των μεταφορών.

Στην πόλη Ρόκχαμπτον, μία κοινότητα 77.000 κατοίκων που βρίσκεται 600 χλμ βόρεια της πρωτεύουσας της πολιτείας Μπρίσμπεϊν, το ύψος του νερού έφθασε τα εννέα μέτρα νωρίς σήμερα, δήλωσε ο συντονιστής των υπηρεσιών έκτακτης ανάγκης της πολιτείας, αναπληρωτής αστυνομικός επίτροπος Ίαν Στιούαρτ.

Ο ποταμός Φίτζροϊ του Ρόκχαμπτον αναμένεται να φθάσει περίπου τα 9,4 μέτρα ύψος έως την Τετάρτη, δήλωσε ο Στιούαρτ.

«Σήμερα θα δούμε τον ανεφοδιασμό του Ρόκχαμπτον από στρατιωτικά αεροσκάφη που θα μεταφέρουν προμήθειες στο Μακέι και ακολούθως θα τις μεταφέρουν οδικώς στο Ρόκχαμπτον. Αυτό θα συνεχιστεί για κάποιο διάστημα αφού ο δρόμος είναι κλειστός», δήλωσε ο Στιούαρτ σε συνέντευξη Τύπου.

Η πρωθυπουργός της πολιτείας Άνα Μπλάι θα μεταβεί αεροπορικώς στην πόλη σήμερα το πρωί, δήλωσε μία εκπρόσωπος και θα συζητήσει τις προσπάθειες ανακούφισης των πληγέντων από την καταστροφή με τοπικούς αξιωματούχους.

Στο νότο της πολιτείας, το ύψος των νερών έχει φθάσει τα 12,6 μέτρα στην πόλη Σούρατ, όπου ο ποταμός Μπάλον ήταν ήδη σε ύψη-ρεκόρ, με το νερό να προβλέπεται να ξεπεράσει τα 13 μέτρα την Τρίτη, ενώ ο κοντινός ποταμός Κόνταμιν έχει επίσης πλημμυρίσει. Ο Στιούαρτ δήλωσε πως στην περιοχή έχουν σταλεί αστυνομικές ενισχύσεις εν μέσω φόβων για λεηλασίες.

«Επιπλέον αστυνομικοί πηγαίνουν σε αυτές τις κοινότητες σήμερα ως προληπτική απάντηση στις πλημμύρες που αναμένονται την επόμενη εβδομάδα ή περίπου», είπε ο Στιούαρτ.

Μετεωρολόγοι δήλωσαν πως ορισμένα από τα επίπεδα νερού που παρατηρήθηκαν στους ποταμούς στο νότο της πολιτείας είναι τα υψηλότερα που καταγράφηκαν ποτέ στην ιστορία της Αυστραλίας.

Οι πλημμύρες ανάγκασαν χιλιάδες ανθρώπους να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους σε ολόκληρη την πολιτεία, με πολλούς να περνούν την Πρωτοχρονιά κατασκηνώνοντας σε βιαστικά οργανωμένα κέντρα εκκένωσης. Στο Ρόκχαμπτον, οι αρχές διέταξαν αναγκαστικές εκκενώσεις για τους κατοίκους που ήταν απρόθυμοι να εγκαταλείψουν τα σπίτιας τους.

Οι κάτοικοι του Ρόκχαμπτον, που βρίσκεται κοντά στην εκβολή του γιγαντιαίου συστήματος του ποταμού Φίτζροϊ, ανέφεραν πως είδαν ανθρώπους να μπαίνουν ή να βγαίνουν από τα σπίτια με βάρκες και το νερό να γεμίζει τα πατώματα.

Μία γυναίκα πέθανε στις πλημμύρες, ενώ οι έρευνες συνεχίζονται για έναν άνδρα που είχε πάει για ψάρεμα και έκτοτε χάθηκαν τα ίχνη του.