Δικαστήριο της Ρωσίας καταδίκασε ένα μουσικό σε κάθειρξη έξι ετών και σε υποχρεωτικές συνεδρίες με ψυχίατρο, επειδή στο διαδίκτυο δημοσίευσε τρία αντιπολεμικά μηνύματα για τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Ο Αλεξάντρ Μπάχτιν, 51 ετών, από το Μιτίτσι, κοντά στη Μόσχα, συνελήφθη τον Μάρτιο του 2023 με την κατηγορία της διάδοσης «ψευδών πληροφοριών» για τον ρωσικό στρατό. Η κατηγορία αυτή χρησιμοποιείται συχνά για να φιμωθούν οι φωνές εκείνων που αντιτίθενται στον πόλεμο στην Ουκρανία.

«Ο Αλεξάντρ καταδικάστηκε σε κάθειρξη 6 ετών και του απαγορεύτηκε να διαχειρίζεται ιστοτόπους επί τρία χρόνια» είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Αντρέι Τσετίνιν, ένας φίλος του που ήταν παρών στην ακροαματική διαδικασία.

Ο Μπάχτιν θα παρακολουθείται υποχρεωτικά από ψυχίατρο κατά τη διάρκεια της κράτησής του σε αποικία κρατουμένων, όπως ανέφερε η ρωσική μη κυβερνητική οργάνωση OVD-Info.

Τον Μάρτιο και τον Απρίλιο του 2022 ο Μπάχτιν δημοσίευσε τρία μηνύματα στον ιστότοπο VKontakte, με τα οποία καταδίκαζε τη στρατιωτική εκστρατεία στην Ουκρανία, μιλούσε για τους θανάτους αμάχων και επέκρινε τον πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν.

Νωρίτερα, η εισαγγελία ζήτησε την καταδίκη του σε κάθειρξη οκτώ ετών και η 79χρονη μητέρα του, που ήταν μέσα στο δικαστήριο, ξέσπασε σε λυγμούς και αισθάνθηκε αδιαθεσία. Η δικαστής Μαρία Λοκτιόνοβα διέκοψε για μικρό χρονικό διάστημα τη διαδικασία. Μετά την ανακοίνωση της απόφασης, ο Μπάχτιν φώναξε στη δικαστή: «Να είστε καταραμένη, Λοκτιόνοβα», όπως είπε ο Τσετίνιν.