Στη Ρωσία, εισαγγελέας ζήτησε να επιβληθεί ποινή φυλάκισης 9 ετών στον αξιωματικό του αστυνομικού τμήματος της Μόσχας Σεργκέι Κλόκοφ, ο οποίος συνελήφθη στις 18 Μαρτίου 2022 για διάδοση «ψευδών ειδήσεων» κατά τη διάρκεια μιας τηλεφωνικής του συνομιλίας, που είχε αναφέρει ο ιστότοπος Mediazona.

Ο εισαγγελέας ζήτησε επίσης να αφαιρεθεί από τον Κλόκοφ ο βαθμός του διοικητή και να του απαγορευτεί η εργασία σε κρατικούς φορείς για πέντε χρόνια.

Σύμφωνα με τον εισαγγελέα, στις 9 Μαρτίου του περασμένου έτους, ο Κλόκοφ επικοινωνούσε τηλεφωνικά με γνωστούς του και τους μιλούσε «για τις τεράστιες απώλειες» της ρωσικής πλευράς, για εκτελέσεις σε μονάδες επειδή αρνούνταν να ακολουθήσουν διαταγές, για την καταστροφή και τη δολοφονία αμάχων από Ρώσους στρατιώτες στον πόλεμο στην Ουκρανία.

Ο εισαγγελέας πιστεύει ότι ο Κλόκοφ έλαβε αυτές τις πληροφορίες από «προπαγανδιστικές ουκρανικές πηγές». Επιπλέον, ανέφερε ότι ο αστυνομικός αποκάλεσε τη Ρωσία «χώρα δολοφόνο» κατά τη διάρκεια της συνομιλίας και είπε ότι πρέπει να «καταλάβει κανείς το Κρεμλίνο».

«Είμαστε σίγουροι ότι πολεμάμε τον φασισμό, αλλά δεν υπάρχει φασισμός εκεί. Κατέστρεψαν την πόλη μου. Σκότωσαν παιδιά. [Κατέστρεψαν] τα μαιευτήρια», αναφέρει ένα απόσπασμα της απομαγνητοφωνημένης συνομιλίας του Κλόκοφ με έναν πρώην συνάδελφό του (που παραθέτει ο ιστότοπος Mediazona).

Ο πολιτικός της αντιπολίτευσης Ιλιά Γιάσιν ο οποίος καταδικάστηκε για «διάδοση ψευδών ειδήσεων», δήλωσε ότι είχε δει το κατηγορητήριο του Κλόκοφ, που βασίσθηκε στις προσωπικές τηλεφωνικές συνομιλίες του αστυνομικού με συγγενείς και γνωστούς από την Ουκρανία, τις οποίες παρακολουθούσαν συνάδελφοι του.