Ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής, Τζο Μπάιντεν, στη διάρκεια της ομιλίας του για την Κατάσταση της Ένωσης (State of the Union) χαρακτήρισε «σκανδαλώδη» τα γιγαντιαία κέρδη εταιρειών του τομέα του πετρελαίου και κάλεσε ταυτόχρονα να επιβληθεί «ελάχιστος φόρος» στους δισεκατομμυριούχους.

«Το φορολογικό σύστημα δεν είναι δίκαιο», είπε ο Αμερικανός πρόεδρος απευθυνόμενος στο Κογκρέσο. «Προτείνω να τετραπλασιαστούν οι φόροι» που αναλογούν στις επαναγορές μετοχών, ώστε «να ενθαρρυνθούν πιο μακροπρόθεσμες επενδύσεις», πρόσθεσε ο κ. Μπάιντεν κατά τη διάρκεια της ομιλίας του για την Κατάσταση της Ένωσης.

Έπειτα κατηγόρησε το Ρεπουμπλικανικό κόμμα πως έχει βαλθεί να «θέσει υπό ομηρία την οικονομία», αναφερόμενος στις απειλές κοινοβουλευτικών της ότι δεν θα εγκρίνουν την αύξηση του ορίου δανεισμού του ομοσπονδιακού κράτους, χωρίς την οποία η μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου θα βυθιζόταν σε κρίση, καθώς η Ουάσιγκτον θα ήταν αναγκασμένη να κηρύξει στάση πληρωμών.

«Ορισμένοι από τους Ρεπουμπλικάνους φίλους μου θέλουν να θέσουν υπό ομηρία την οικονομία αν δεν εγκρίνω τα σχέδιά τους γι’ αυτήν», είπε ο κ. Μπάιντεν.

«Η χώρα πρέπει να αντιμετωπίσει την κλιματική κρίση» – Την χαρακτήρισε υπαρξιακή απειλή

Ο κ. Μπάιντεν τόνισε επίσης πως οι ΗΠΑ πρέπει να «αντιμετωπίσουν» την κλιματική κρίση, την οποία αποκάλεσε «υπαρξιακή απειλή».

«Έχουμε την υποχρέωση, όχι μόνο προς τους εαυτούς μας, αλλά και προς τα παιδιά και τα εγγόνια μας, να την αντιμετωπίσουμε» και «είμαι υπερήφανος που βλέπω πως η Αμερική επιτέλους αναλαμβάνει την πρόκληση», είπε ο αρχηγός του κράτους.

Υποστήριξη προς την Ουκρανία για όσο χρειαστεί

Στη συνέχεια στάθηκε και στον πόλεμο στην Ουκρανία και απευθυνόμενος στο Κογκρέσο υπογράμμισε πως οι ΗΠΑ θα συνεχίσουν να υποστηρίζουν την Ουκρανία «για όσο κι αν χρειαστεί» εναντίον της εισβολής των ρωσικών δυνάμεων στην επικράτειά της πριν από σχεδόν έναν χρόνο, ενώ παρότρυνε τους κοινοβουλευτικούς να επευφημήσουν την πρεσβεύτρια της ουκρανικής κυβέρνησης, πλάι του στο βήμα.

«Δεν εκπροσωπεί μόνο τη χώρα της, αλλά και το θάρρος του λαού της», είπε ο Αμερικανός πρόεδρος. Μαζί με το NATO, διαβεβαίωσε ξανά, οι ΗΠΑ θα συνεχίσουν να βοηθούν την Ουκρανία να αποκρούσει «την επίθεση που εξαπέλυσε ο (πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ) Πούτιν» και «θα σταθούν στο πλευρό του ουκρανικού λαού».

Η Αμερική θα «αναλαμβάνει δράση» αν η Κίνα «απειλεί την εθνική κυριαρχία της»

Η Αμερική θα «αναλάβει δράση» αν η Κίνα απειλήσει την εθνική κυριαρχία της, διεμήνυσε ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν, την ώρα που οι σχέσεις ανάμεσα στην Ουάσιγκτον και το Πεκίνο επιδεινώθηκαν ακόμη περισσότερο τις τελευταίες ημέρες, εξαιτίας της υπερπτήσης κινεζικού μπαλονιού στην επικράτεια των ΗΠΑ, το οποίο εντέλει καταρρίφθηκε, με τους Αμερικανούς να υποστηρίζουν πως ήταν κατασκοπευτικό – κάτι που η Κίνα αρνείται.

«Όπως δείξαμε την περασμένη εβδομάδα, αν η Κίνα απειλήσει την εθνική μας κυριαρχία, θα αναλάβουμε δράση για να προστατεύσουμε τη χώρα μας και το κάναμε», επέμεινε ο Αμερικανός πρόεδρος.

Βέτο αν υπάρξει οποιαδήποτε απόπειρα απαγόρευσης της άμβλωσης σε ομοσπονδιακό επίπεδο

Ο κ. Μπάιντεν κατέστησε σαφές πως θα ασκήσει βέτο σε οποιαδήποτε προσπάθεια να αναιρεθεί το δικαίωμα στην άμβλωση σε ομοσπονδιακό επίπεδο, προειδοποιώντας τις αρχές των πολιτειών που κινούνται προς αυτή την κατεύθυνση, αφότου το δυναμίτισε το Ανώτατο Δικαστήριο το 2022.

«Αν το Κογκρέσο περάσει (νόμο που θα προβλέπει) εθνική απαγόρευση, θα ασκήσω το βέτο μου», ξεκαθάρισε.

6