Μυστικές συνομιλίες με αξιωματούχους της Ρωσίας, με σκοπό να μειωθεί ο κίνδυνος ο πόλεμος στην Ουκρανία να γενικευθεί ή να γίνει χρήση πυρηνικών όπλων διεξήγαγε ο σύμβουλος εθνικής ασφαλείας της αμερικανικής προεδρίας, ο Τζέικ Σάλιβαν. Την πληροφορία επιβεβαίωσε τη Δευτέρα (7/11) μιλώντας στο Reuters πηγή προσκείμενη στην κυβέρνηση των ΗΠΑ.

Η πηγή αυτή, που μίλησε υπό τον όρο να μην κατονομαστεί, διευκρίνισε πως οι επαφές του κ. Σάλιβαν με ρώσους κυβερνητικούς αξιωματούχους συνεχίζονται.

Στις συνομιλίες αναφέρθηκε πρώτη η εφημερίδα Wall Street Journal. Το Κρεμλίνο δεν θέλησε χθες να κάνει κανένα σχόλιο για το δημοσίευμα αυτό.

Ο Τζέικ Σάλιβαν δήλωνε τον Σεπτέμβριο πως η Ουάσιγκτον έχει αναφερθεί δημόσια και σε κατ’ ιδίαν συζητήσεις με ρώσους αξιωματούχους στην ανησυχία της για τις απειλές του ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν περί χρήσης πυρηνικών όπλων στον πόλεμο στην Ουκρανία.

Επίσης, όπως μεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων ο σύμβουλος εθνικής ασφαλείας της αμερικανικής προεδρίας προειδοποίησε πως οι συνέπειες της χρήσης τέτοιων όπλων θα ήταν τραγικές, αλλά χωρίς να διευκρινίσει πώς ή σε ποιους επιδόθηκε το μήνυμα αυτό στη Ρωσία. Σύμφωνα με την πηγή του Ρόιτερς, οι επαφές του με αξιωματούχους στη Μόσχα βρίσκονται σε εξέλιξη εδώ και μερικούς μήνες. Ούτε η πηγή αυτή διευκρίνισε ποιοι είναι οι συνομιλητές του συμβούλου εθνικής ασφαλείας του Λευκού Οίκου.

Σε δημόσια τοποθέτησή του στο Economic Club of New York, ο Τζέικ Σάλιβαν δεν είχε επιβεβαιώσει πως έχει ο ίδιος συνομιλίες, ωστόσο τόνισε πως «έχουμε διαύλους για να επικοινωνούμε με τη Ρωσική Ομοσπονδία στα ανώτερα επίπεδα».

Πρόσθεσε πως «το κάναμε όταν ήταν απαραίτητο για να διασαφηνιστούν πιθανές παρεξηγήσεις και για να προσπαθήσουμε να μειώσουμε την πιθανότητα καταστροφής όπως η δυνητική χρήση πυρηνικών όπλων».

Ο Λευκός Οίκος, που φροντίζει να μη δημοσιοποιεί διπλωματικές πρωτοβουλίες για την Ουκρανία χωρίς τη συμμετοχή της ουκρανικής κυβέρνησης, δεν διέψευσε τις επαφές.

«Επιφυλασσόμεθα του δικαιώματος να συζητάμε απευθείας σε ανώτερα επίπεδα ζητήματα που αφορούν τις ΗΠΑ. Αυτό συνέβη στην πορεία των τελευταίων μηνών. Οι συζητήσεις μας επικεντρώθηκαν μόνο στη (…) μείωση του κινδύνου και στη σχέση ΗΠΑ-Ρωσίας», διαβεβαίωσε τους δημοσιογράφους χθες η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Καρίν Ζαν-Πιερ.