Η ουκρανική προεδρία ανακοίνωσε σήμερα το πρωί πως οι ουκρανικές δυνάμεις ανακατέλαβαν από τις ρωσικές πέντε τοποθεσίες στη νότια περιφέρεια της Χερσώνας, όπου η Ουκρανία διεξάγει μια αντεπίθεση, κάνοντας τα ρωσικά στρατεύματα να υποχωρήσουν σε μια περιφέρεια την οποία η Μόσχα ισχυρίζεται πως έχει προσαρτήσει.

«Οι ένοπλες δυνάμεις της Ουκρανίας απελευθέρωσαν άλλες πέντε τοποθεσίες στην περιοχή του Μπέρισλαβ της περιφέρειας της Χερσώνας: Νοβοβασίλιβκα, Νοβογκριγκόριβκα, Νόβα Καμιάνκα, Τριφόνιβκα, Σερβονέ», αναφέρεται στην ανακοίνωση της ουκρανικής προεδρίας.

Οι ουκρανικές δυνάμεις διεξάγουν εδώ και εβδομάδες αντεπίθεση σε αυτή την περιφέρεια την οποία οι δυνάμεις της Μόσχας ελέγχουν από τις πρώτες εβδομάδες του πολέμου.

Αφού συνάντησε ισχυρή ρωσική αντίσταση, ο ουκρανικός στρατός πραγματοποίησε στις αρχές Οκτωβρίου διόλου αμελητέα κέρδη στην περιφέρεια αυτή, κυρίως στην όχθη του Δνείπερου, νότια της βιομηχανικής πόλης Κρίβιι Ριγκ.

Στην περιφέρεια αυτή, το Κίεβο στοχοθέτησε επανειλημμένα γέφυρες ώστε να διαταράξει τον επιμελητειακό ανεφοδιασμό των ρωσικών δυνάμεων.

Η περιφέρεια της Χερσώνας είναι μία από τις τέσσερις περιφέρειες της Ουκρανίας, τις οποίες προσάρτησε η Μόσχα με μια απόφαση που καταγγέλθηκε από το Κίεβο και τους δυτικούς συμμάχους του, σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Η FSB ανακοίνωσε ότι απέτρεψε δύο επιθέσεις στο ρωσικό έδαφος, κατηγόρησε το Κίεβο ότι τις σχεδίασε

Στο μεταξύ, η ομοσπονδιακή υπηρεσία ασφαλείας της Ρωσίας (FSB) ανακοίνωσε σήμερα ότι απέτρεψε μία απόπειρα επίθεσης στην περιοχή της Μόσχας και μία ακόμη στο Μπριάνσκ, κοντά στην Ουκρανία, και κατηγόρησε το Κίεβο ότι τις σχεδίασε.

Σε δύο ξεχωριστές ανακοινώσεις, τις οποίες μετέδωσαν ρωσικά πρακτορεία ειδήσεων, η FSB ανέφερε ότι συνέλαβε έναν Ουκρανό ο οποίος πιστεύεται ότι προετοίμαζε επίθεση με εκτοξευτήρα ρουκετών στην περιοχή της Μόσχας και έναν άλλον ουκρανό πολίτη ο οποίος επιθυμούσε να εξαπολύσει επίθεση με εκρηκτικά σε επιμελητειακό κέντρο στο Μπριάνσκ.