«Κοινή στρατιωτική ομάδα» με τη Ρωσία ανακοίνωσε ο ηγέτης της Λευκορωσίας Αλεξάντερ Λουκασένκο, σύμφωνα με το Reuters. Όπως μεταδίδει το πρακτορείο, ο Λουκασένκο δήλωσε ότι Λευκορωσία και Ρωσία θα αναπτύξουν μια στρατιωτική ομάδα, με τις προετοιμασίες να έχουν ξεκινήσει εδώ και δύο ημέρες.

Ο Λουκασένκο κατηγόρησε την Ουκρανία ότι προετοιμάζει επίθεση εναντίον της Λευκορωσίας και πως, κατά συνέπεια, το Μινσκ θα αναπτύξει μια κοινή στρατιωτική δύναμη κρούσης ρωσικών και λευκορωσικών στρατευμάτων, χωρίς να διευκρινίσει πού θα γίνει αυτό.

«Εξαιτίας της επιδείνωσης της κατάστασης στα δυτικά σύνορα της (ρωσο-λευκορωσικής) Ένωσης, συμφωνήσαμε να αναπτύξουμε μια περιφερειακή δύναμη της Ρωσικής Ομοσπονδίας και της Δημοκρατίας της Λευκορωσίας», δήλωσε ο Λουκασένκο στη διάρκεια συνεδρίασης με αξιωματούχους των λευκορωσικών δυνάμεων ασφαλείας, σύμφωνα με το κρατικό λευκορωσικό πρακτορείο ειδήσεων Belta.

Ο Λουκασένκο πρόσθεσε πως οι δύο χώρες άρχισαν να ενώνουν δυνάμεις τους πριν από δύο ημέρες, προφανώς μετά την έκρηξη στη ρωσική γέφυρα στην Κριμαία.

Οργή Ζελένσκι για τους ρωσικούς βομβαρδισμούς

Στο μεταξύ, ο ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι δήλωσε πως η Ρωσία πραγματοποίησε τις σημερινές επιδρομές της εναντίον της Ουκρανίας με δεκάδες πυραύλους και ιρανικά μη επανδρωμένα αεροπλάνα και ότι επέλεξε τη χρονική στιγμή με στόχο να προκαλέσει τις μεγαλύτερες δυνατές απώλειες μεταξύ των κατοίκων της, ενώ είχε επίσης στόχο την ενεργειακή υποδομή της χώρας.

«Θέλουν τον πανικό και το χάος, θέλουν να καταστρέψουν το ενεργειακό μας σύστημα», δήλωσε σε βίντεο που αναρτήθηκε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, προσθέτοντας πως τα πλήγματα με «δεκάδες πυραύλους» και ιρανικά μη επανδρωμένα αεροπλάνα Σαχέντ είχαν στόχο όλη τη χώρα από το βορρά μέχρι το νότο και από την ανατολή μέχρι τη δύση, πλήττοντας το Κίεβο, καθώς και τις περιφέρειες των Χμελνίτσκιι, Λβιβ, Ντνίπρο, Βινβίτσια, Ζαπορίζια, Σούμι, Χάρκοβο και Ζιτομίρ.

«Ο δεύτερος στόχος τους είναι ο λαός. Ο χρόνος και οι στόχοι είχαν επιλεγεί ειδικά για να προκαλέσουν όσο μεγαλύτερη ζημιά είναι δυνατόν», πρόσθεσε.

«Απόδειξη αδυναμίας του Πούτιν, όχι ισχύος»

Ο υπουργός Εξωτερικών του Ηνωμένου Βασιλείου Τζέιμς Κλέβερλι χαρακτήρισε, από την πλευρά του, «απαράδεκτες» τις ρωσικές επιθέσεις με πυραύλους κατά των μη στρατιωτικών στόχων σήμερα στην Ουκρανία.

«Η εκτόξευση από τη Ρωσία πυραύλων κατά περιοχών αμάχων της Ουκρανίας είναι απαράδεκτη», έγραψε στο Twitter ο βρετανός υπουργός Εξωτερικών.

«Πρόκειται για απόδειξη αδυναμίας του Πούτιν, όχι ισχύος», δηλώνει ο Τζέιμς Κλέβερλι προσθέτοντας ότι είχε συνομιλία με τον ουκρανό ομόλογό του Ντμίτρο Κουλέμπα για να τον διαβεβαιώσει για την «ηθική και πρακτική» υποστήριξη του Ηνωμένου Βασιλείου προς την Ουκρανία.