Η δήλωση του προέδρου των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, στην τηλεοπτική εκπομπή «60 Minutes» πως η πανδημία του κορονοϊού έχει τελειώσει έχει ανάψει… φωτιές στην κυβέρνησή του.

«Η πανδημία (του κορονοϊού) έχει τελειώσει. Ναι έχουμε ακόμη πρόβλημα με την Covid-19, κάνουμε πολλή δουλειά πάνω σ’ αυτό το ζήτημα, αλλά η πανδημία έχει τελειώσει», είπε χαρακτηριστικά ο Τζο Μπάιντεν στο πρόγραμμα του τηλεοπτικού δικτύου CBS που μεταδόθηκε την περασμένη Κυριακή (18/9).

Το επιτελείο του αναφέρει η αμερικανική εφημερίδα «The Washington Post» έμεινε εμβρόντητο με την τοποθέτηση του προέδρου και σε πολλά στελέχη προκάλεσε έκπληξη.

Έπειτα, προκλήθηκε ένα νέο κύμα αντιδράσεων από Ρεπουμπλικανούς πολιτικούς που ζήτησαν να μπει τέλος σε όλα τα μέτρα κατά της εξάπλωσης του κορονοϊού, αλλά και να «παγώσουν» ή να καταργηθούν άλλες πολιτικές αποφάσεις που έχουν να κάνουν με οικονομικά μέτρα ενίσχυσης των αδύναμων και των πληθυσμιακών ομάδων που έχουν πληγεί περισσότερο.

Τα τελευταία 24ωρα πολλοί ομοσπονδιακοί αξιωματούχοι έσπευσαν να ξεκαθαρίσουν ότι η μάχη κατά της Covid-19 δεν έχει ολοκληρωθεί, ενώ από τον Λευκό Οίκο αναφέρουν ότι το σχόλιο του Μπάιντεν σηματοδοτούν την συνέχιση του δυναμικού προγράμματος της κυβέρνησής του αναφορικά με τον κορονοϊό. Υπογράμμισε, δε, ότι η στρατηγική της κυβέρνησης Μπάιντεν δεν έχει αλλάξει παρά το σχόλιο του… ίδιου του Μπάιντεν.

Από τη μεριά του ο Άντονι Φάουτσι, ο επικεφαλής ιατρικός σύμβουλος του Τζο Μπάιντεν, με δηλώσεις του έστειλε μήνυμα στους Αμερικανούς προτρέποντάς τους να μην χαλαρώσουν και να μην ρίξουν τις ασπίδες τους εναντίον του κορονοϊού. «Με 400 θανάτους σε καθημερινή βάση δεν νιώθω άνετα», τόνισε.

Το σχόλιο του Τζο Μπάιντεν έρχεται σε μια περίοδο που αξιωματούχοι του συστήματος υγείας προσπαθούν να εξασφαλίσουν χρηματοδότηση για την ανάπτυξη νέων εμβολίων, τεστ και θεραπειών κατά του ιού.