Ο Γεβχέν Πρόνιν είναι από τους πρωταγωνιστές του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος στίβου που διεξάγεται αυτές τις ημέρες στο Μόναχο. Είναι ο υπηρεσιακός πρόεδρος της Ομοσπονδίας στίβου της Ουκρανίας. Βρίσκεται στη βαυαρική πρωτεύουσα έχοντας ειδική άδεια αφού πίσω στην πατρίδα του επιχειρεί στο μέτωπο. Είναι μέλος μιας αποτελεσματικής ομάδας που χειρίζεται drone με αποστολή να πλήξει Ρώσους στρατιώτες και άρματα μάχης.

«Τους ρίχνουμε βόμβες λες κι είναι μπάλες του μπάσκετ», είπε σε πρόσφατη συνέντευξή του στη βρετανική εφημερίδα «The Times». Μάλιστα, οι ρωσικές δυνάμεις φέρεται να έχουν επικηρύξει τον ίδιο και την ομάδα του, που έχει το όνομα «Tactical Busters» (σ.σ. αυτοί που καταστρέφουν την αντίπαλη τακτική). Όπως αναφέρει η ίδια πηγή, οι ουκρανικές υπηρεσίες πληροφοριών από υποκλοπές έχουν ακούσει στρατιώτες να συζητούν για το πως αν πιάσουν κάποιον από αυτή την ομάδα ζωντανό, είτε θα λάβουν χρηματικό μπόνους ή παραπάνω μέρες μακριά από την πρώτη γραμμή του μετώπου.

Κανείς από τα έξι μέλη της ομάδας δεν είναι επαγγελματίας στρατιωτικός. «Τέσσερις από εμάς είμαστε δικηγόροι και δύο τύποι ακόμη είναι τεχνικοί υπολογιστών», λέει ο Πρόνιν ο οποίος πριν λίγο καιρό συνόδευσε την ουκρανική αποστολή του στίβου στο Όρεγκον των ΗΠΑ για το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα.

Έπειτα, πήρε το αεροπλάνο για τη Βαρσοβία, πέρασε τα σύνορα, άφησε το αυτοκίνητό του, έβαλε την στρατιωτική σχολή και έφυγε για το μέτωπο. Σε πολλές περιπτώσεις οι «Tactical Busters» βρίσκονται μέχρι και 100 μέτρα μακριά από τη γραμμή του μετώπου. «Μπορεί να μην είχα στρατιωτική εμπειρία, αλλά ήμουν έτοιμος συναισθηματικά και γι’ αυτό κατετάγη στον στρατό. Στις 25 Φεβρουαρίου, οι Ρώσοι βρίσκονταν δέκα λεπτά μακριά από το σπίτι μου. Άνοιξα το Instagram του προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι και μόλις τον άκουσα να λέει ότι δεν καταθέτει τα όπλα αποφάσισα. Όπως νομίζω ότι έκανε κάθε Ουκρανός που πολεμάει. Ο Ζελένσκι είναι απίθανος», δήλωσε.

Ο Πρόνιν είναι ο πιο διάσημος από τους έξι της ομάδας και λέει ότι νιώθει καλά μ’ αυτό που κάνει και δεν παρουσιάζεται ανήσυχος για το τί μπορεί να του συμβεί στο μέτωπο. Ούτε για το ότι είναι ο πιο αναγνωρίσιμος. «Μας ξέρουν πολύ καλά. Άλλωστε, όλοι είμαστε στο Instagram». Μάλιστα, ο Πρόνιν στον λογαριασμό του ανεβάζει συχνά βίντεο από το μέτωπο. «Είναι προπαγάνδα, αλλά αυτός είναι ένας διαφορετικός πόλεμος», λέει.