Ανάστατοι είναι οι κάτοικοι της Ταϊβάν μετά την ένταση που έχει δημιουργηθεί με την Κίνα με αφορμή την επίσκεψη της Νάνσι Πελόζι στην περιοχή.

Ανάμεσά τους και ένας έλληνας και καθηγητής Αγγλικών, ο Χρήστος Σαραντίδης που ζει και εργάζεται στην Ταιβάν από το 2008 και μιλάει στον ΣΚΑΪ για την κατάσταση στη χώρα.

«Οι οχυρώσεις πάντα υπάρχουν. Έχουν σταλεί email από την κυβέρνηση προς του πολίτες το που να πρέπει να πάμε άμα χρειαστεί κάτι. Υπάρχει ενημέρωση και οργάνωση πάρα πολύ μεγάλη προς αυτό το θέμα, οπότε ο κόσμος έχει εμπιστοσύνη στις αρχές το τι πρέπει να κάνει άμα χρειαστεί» τόνισε ο κ. Σαραντίδης.

«Φόβος δεν υπάρχει, από την άποψη ότι είμαστε υπό απειλή, θανάσιμη απειλή, ότι θα γίνει κάποια σύρραξη τώρα. Δεν υπάρχει πανικός στους δρόμους», ξεκαθάρισε.

«Οι παραβιάσεις μέχρι αυτή τη στιγμή ήταν όχι του εναέριου χώρου της Ταϊβάν, αλλά του εναέριου χώρου αναγνώρισης απειλών μέχρι στιγμής. Βέβαια ο αριθμός αυτών των παραβιάσεων συνεχίζει και αυξάνεται το οποίος είναι ανησυχητικό από μόνο του» σημείωσε χαρακτηριστικά.

«Βλέπουμε την κατάσταση πολύ προσεκτικά, ως πατέρας ανησυχώ, αλλά δεν πανικοβάλλομαι. Προσωπική μου άποψη είναι ότι θα γίνει η άσκηση αυτή, θα κρατήσει τέσσερις μέρες και θα πάψει, απλά δίνουν το σήμα οι Κινέζοι ότι είναι έτοιμοι να επιβάλουν ένα αποκλεισμό άμα χρειαστεί στο μέλλον ως απειλή» τόνισε.

Για την επίσκεψη της Νάνσι Πελόζι στην Ταϊπέι ο κ. Σαραντίδης ανέφερε ότι «ήρθε, την υποδέχθηκε η κοινωνία σε μεγάλο βαθμό, πολύ θετικά. Αλλάξανε τα χρώματα στον ουρανοξύστη με την αμερικάνικη σημαία, δείξανε τον ενθουσιασμό τους, υπάρχει η άποψη ότι άμα γίνει κάτι, άμα γίνει θερμή σύγκρουση η Αμερική θα έρθει προς την υποστήριξη της Ταϊβάν και αυτό είναι το μεγαλύτερο ένστικτο του κόσμου εδώ πέρα, ότι άμα γίνει κάτι δεν είμαστε μόνοι, θα μας στηρίξουν».

Την ίδια ώρα σε κατάσταση υψηλού συναγερμού βρίσκονται οι Ένοπλες Δυνάμεις της Ταϊβάν, μετά τις ασκήσεις του κινεζικού στρατού με πραγματικά πυρά σε έξι ζώνες γύρω από τη νήσο, αλλά και τις σκληρές δηλώσεις του Πεκίνου.