Ο Βλαντιμίρ Πούτιν είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, καθώς ο πόλεμος στην Ουκρανία έχει δημιουργήσει θέματα που αφορούν και τις δύο χώρες, με βασικό θέμα συζήτησης να είναι η εξαγωγή σιτηρών από την Μαύρη Θάλασσα.

Μάλιστα, πριν από λίγες ημέρες δημιουργήθηκε σχετικό πρόβλημα, καθώς η τουρκική ακτοφυλακή είχε κατασχέσει ένα ρωσικό πλοίο που προέρχονταν από την περιοχή των ρωσόφωνων και μετέφερε σιτηρά από την Ουκρανία, με το Κίεβο να καταγγέλλει ότι έχουν κλαπεί.

Έτσι, σύμφωνα με το Κρεμλίνο, οι δύο ηγέτες συζήτησαν τον συντονισμό των προσπαθειών τους για τις εξαγωγές σιτηρών και την ασφάλεια της ναυσιπλοΐας στη Μαύρη Θάλασσα. Οι συνομιλίες αυτές, πρόσθεσε η ανακοίνωση της ρωσικής προεδρίας, έγιναν ενόψει της ρωτοτουρκικής συνόδου κορυφής που θα διεξαχθεί «στο εγγύς μέλλον».

Σύμφωνα με το Anadolu, ο Ερντογάν είπε στον Πούτιν ότι έχει έρθει η ώρα να αναλάβουν δράση με βάση το σχέδιο των Ηνωμένων Εθνών για την εγκαθίδρυση ασφαλών θαλάσσιων διαδρόμων στη Μαύρη Θάλασσα για τις εξαγωγές σιτηρών. Επανέλαβε επίσης ότι ο πόλεμος μεταξύ της Ρωσίας και της Ουκρανίας πρέπει να λήξει με μια διαρκή και δίκαιη ειρήνη, μέσω διαπραγματεύσεων, δηλώνοντας έτοιμος να συμβάλει σε αυτή τη διαδικασία.

Ο Ερντογάν προέτρεψε επίσης τον Πούτιν να εγκρίνει την παράταση της ισχύος του μηχανισμού που επιτρέπει στα Ηνωμένα Έθνη να μεταφέρουν ανθρωπιστική βοήθεια στη Συρία, μέσω ενός μεθοριακού περάσματος στην Τουρκία, σε ζώνες που δεν ελέγχονται από το καθεστώς της Δαμασκού. Η Ρωσία άσκησε βέτο την Παρασκευή, στην ψηφοφορία που έγινε στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, στην παράταση αυτού του μηχανισμού για έναν χρόνο, αντιπροτείνοντας να συνεχιστεί η μεταφορά βοήθειας μόνο για έξι μήνες, κάτι που απορρίπτει η Δύση.