Ο πρόεδρος της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, υποστήριξε στο νυχτερινό του διάγγελμα πως η επικείμενη απόφαση για το αν θα επικυρωθεί η υποψηφιότητα της χώρας του για ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση έχει προκαλέσει «μεγάλο εκνευρισμό» στη Ρωσία.

Ο Ουκρανός ηγέτης αναφέρθηκε στις έντονες διπλωματικές διεργασίες που βρίσκονται σε εξέλιξη, αυτές τις μέρες και υπογράμμισε την κρισιμότητα των πρωτοβουλιών που έλαβε το κοινοβούλιο περνώντας μεταρρυθμίσεις που κρίνονται απαραίτητες προκειμένου να αλλάξει το στάτους της χώρας αναφορικά με την υποψηφιότητά για να γίνει μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Επίσης μίλησε και για τη συνάντηση που είχε με τον διάσημο Αμερικανό ηθοποιό και σκηνοθέτη του Χόλιγουντ, Μπεν Στίλερ στο Κίεβο, ο οποίος επισκέφθηκε την Ουκρανία και την Πολωνία ως πρέσβης Καλής Θέλησης της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες.

«Οι επόμενες ημέρες της εβδομάδας θα είναι έντονες. Κατευθυνόμαστε προς την κύρια απόφαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, η οποία θα παρθεί την Παρασκευή (24/6) και όπως προέβλεψα οι κινήσεις μας προκαλούν μεγάλο εκνευρισμό στη Ρωσία», τόνισε ο Ζελένσκι ο οποίος ενημέρωσε τους συμπατριώτες του ενώ έκανε περίπατο στην ουκρανική πρωτεύουσα.

Παρουσιάζοντας τις εξελίξεις στο μέτωπο του πολέμου, ο Ζελένσκι, τόνισε ότι συνεχίζονται οι επιθέσεις του ρωσικού πυροβολικού στο Χάρκοβο και στην Οδησσό, όπως και «οι βάρβαρες επιθέσεις στο Ντονμπάς, αλλά αυτό το κακό μπορούμε να το αντιμετωπίσουμε μονάχα στο πεδίο της μάχης». Πρόσθεσε ότι οι ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις συνεχίζουν να αμύνονται αποτελεσματικά τις πόλεις Λισιτσάνσκ και Σεβεροντονέτσκ. «Αυτή η περιοχή είναι η πιο δύσκολη. Εκεί μαίνονται οι πιο σκληρές μάχες, αλλά τα δυνατά αγόρια και κορίτσια μας βρίσκονται εκεί και οι εισβολείς λαμβάνουν τις κατάλληλες απαντήσεις στις πράξεις τους εναντίον μας και είμαι ευγνώμων στο στρατό που παρέχει αυτές τις απαντήσεις», κατέληξε.

Now the deputies of the Verkhovna Rada have already left, and I am here. Specially to express gratitude to them. We…

Posted by Володимир Зеленський on Monday, June 20, 2022