Η ουκρανική πλευρά υποστηρίζει ότι η Ρωσία πρόκειται να εκτοπίσει περίπου δύο εκατομμύρια Ουκρανούς από τα εδάφη που έχει καταλάβει στο πόλεμο με την Ουκρανία, σύμφωνα με την αρμόδια επίτροπος για τα ανθρώπινα δικαιώματα της ουκρανικής βουλής Λουντμίλα Ντενίσοβα.

Σε ανάρτηση που έκανε στο Telegram μετά το τέλος της συνάντησης που είχε με την Ιταλίδα γερουσιαστή και πρόεδρο της κοινοβουλευτικής επιτροπής για την έρευνα αδικημάτων γυναικοκτονίας και άλλων μορφών έμφυλης βίας Βαλέρια Βαλέντε, δήλωσε ότι λαμβάνει τις πληροφορίες αυτές από καταγγελίες ουκρανών πολιτών που έχουν εκτοπισθεί από τα προσωρινώς κατεχόμενα εδάφη, αλλά επίσης και από ουκρανούς στρατιωτικούς που έχουν απελευθερωθεί.

Σύμφωνα με την Ντενίσοβα μέσω της ανοιχτής τηλεφωνικής γραμμής της επιτρόπου για τα ανθρώπινα δικαιώματα, 42.000 Ουκρανοί πολίτες έχουν καταγγείλει εγκλήματα που έχει διαπράξει η Ρωσία εναντίον 83.000 πολιτών, ενώ μόνο το τελευταίο εικοσιτετράωρο έγιναν 1025.

Σημειώνεται, ότι η Ντενίσοβα πριν από λίγες μέρες κατηγόρησε τη Ρωσία ότι μετέφερε με τη βία στην επικράτειά της 210.000 παιδιά, με στόχο να τα μεγαλώσει ως Ρώσους. «Όταν βγάζουν τα παιδιά μας από τη χώρα, καταστρέφουν την εθνική ταυτότητα, στερούν τη χώρα μας από τη μέλλον», είχε πει χαρακτηριστικά στην εθνική τηλεόραση.