Η Μισέλ Μπατσελέτ, Ύπατη Αρμόστρια του ΟΗΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα, είπε πως το γραφείο της έχει συγκεντρώσει στοιχεία για τους θανάτους και απαγωγές αμάχων ως αποτέλεσμα της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία από τις 24 Φεβρουαρίου.

«Οι σοβαρές παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων καταγράφονται και αυξάνονται καθημερινά», τόνισε η Χιλιανή πολιτικός. Αφότου άρχισε ο πόλεμος στην Ουκρανία, υπογράμμισε, έχουν καταγραφεί 6.731 περιπτώσεις θανάτων αμάχων ή ο τραυματισμός τους. Ωστόσο, πρόσθεσε ότι «ο πραγματικός αριθμός είναι πολύ πιο μεγάλος».

Από τα τέλη του Φεβρουαρίου, συμπλήρωσε, και για περίπου πέντε εβδομάδες οι ρωσικές δυνάμεις στις περιοχές γύρω από το Κίεβο έβαλαν στο στόχαστρο κυρίως άμαχους άνδρες που τους θεωρούσαν υπόπτους. Τους συνέλαβαν, τους χτύπησαν και τους εκτέλεσαν με συνοπτικές διαδικασίες και σε ορισμένες περιπτώσεις τους μετέφεραν στην Λευκορωσία και στη Ρωσία.

Όσον αφορά στις απαγωγές, η Μπατσελέτ, ανέφερε πως τα στοιχεία αποδεικνύουν πως έγιναν παράνομες κρατήσεις και πιθανές «εξαφανίσεις» ανθρώπων δια της βίας. Σε όσους «εξαφανίστηκαν» συμπεριλαμβάνονται τοπικοί αξιωματούχοι, δημοσιογράφοι, ακτιβιστές, απόστρατοι στρατιωτικοί και άλλοι πολίτες. Αυτές οι ομάδες ανθρώπων βρέθηκαν στο «στόχαστρο» των ρωσικών δυνάμεων αλλά και των συνεργατών τους σε κατεχόμενες περιοχές του Χαρκόβου, του Ντονέτσκ, του Λουχάνσκ, της Ζαπορίζια και της Χερσώνας.

«Μέχρι τις 4 Μαΐου το γραφείο μου έχει καταγράψει 180 τέτοιες υποθέσεις. Πέντε από τα θύματα βρέθηκαν νεκρά», είπε. Η Μπατσελέτ πρόσθεσε πως το επιτελείο της έχει επίσης στοιχεία για υποθέσεις βιασμού γυναικών από μέλη των ρωσικών δυνάμεων στις περιοχές που βρίσκονται υπό τον έλεγχό τους, ενώ υπάρχουν καταγγελίες σεξουαλικής κακοποίησης γυναικών και κατά Ουκρανών στρατιωτών.