Ο Αντόνιο Γκουτέρες συναντήθηκε με τον Βολοντίμιρ Ζελένσκι στην Ουκρανία και διαβεβαίωσε τον Ουκρανό πρόεδρο, ότι ο ΟΗΕ θα καταβάλει κάθε προσπάθεια, προκειμένου να εκκενωθεί το εργοστάσιο Azovstal στη Μαριούπολη, όπου έχουν εγκλωβιστεί Ουκρανοί στρατιώτες και άμαχοι.

«Στην παρούσα φάση, μπορώ μόνο να σας πω ότι κάνουμε ό,τι μπορούμε προκειμένου να πραγματοποιηθεί (η εκκένωση). Δεν πρόκειται να κάνω οποιοδήποτε σχόλιο που θα μπορούσε να υπονομεύσει αυτήν την πιθανότητα», είπε χαρακτηριστικά ο γενικός γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών.

Από την πλευρά του ο Ζελένσκι δήλωσε: «Θέλω να πιστεύω, όπως και οι συγγενείς όσων έχουν εγκλωβιστεί στο Azovstal, ότι ο γενικός γραμματέας κι εμείς θα καταφέρουμε να έχουμε ένα επιτυχημένο αποτέλεσμα».

Σημειώνεται, ότι η συντονίστρια του ΟΗΕ στην Ουκρανία ανακοίνωσε ότι αναχωρεί για το νότιο τμήμα της χώρας προκειμένου να προετοιμάσει μια προσπάθεια απομάκρυνσης. «Πηγαίνω στη Ζαπορίζια για να προετοιμάσω, ευελπιστώ, την απομάκρυνση από τη Μαριούπολη», ένα στρατηγικής σημασίας λιμάνι που βομβαρδίστηκε και πολιορκήθηκε από τους Ρώσους στη νοτιοανατολική Ουκρανία, ανέφερε η Οσνάτ Λουμπράνι στο Twitter.