Δεν έχει επιτευχθεί συμφωνία για συνάντηση του προέδρου της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι με τον ρώσο ομόλογό του Βλαντίμιρ Πούτιν, όπως μετέδωσε το πρακτορείο Interfax επικαλούμενο τον σύμβουλο της ουκρανικής προεδρίας Μιχαΐλο Ποντολιάκ.

«Ο χρόνος της συνάντησης μεταξύ των προέδρων των δύο χωρών και το πλαίσιο αυτής της συνάντησης δεν έχουν αποφασιστεί ακόμη», φέρεται να δήλωσε ο Ποντολιάκ, ο οποίος είναι μέλος της ουκρανικής αντιπροσωπείας στις ειρηνευτικές συνομιλίες με τη Ρωσία.

Ο Ποντολιάκ ανέφερε ότι συνεχίζονται οι διαβουλεύσεις σε επίπεδο ομάδων εργασίας.

Νωρίτερα σήμερα, ο υπουργός Άμυνας της Τουρκίας Χουλουσί Ακάρ είχε δηλώσει ότι η Άγκυρα ελπίζει πως Ζελένσκι και Πούτιν θα συναντηθούν μέσα στις επόμενες ημέρες.

Azovstal όπως Δουνκέρκη: Δραματική έκκληση για εκκένωση της χαλυβουργίας

Εν μέσω διαρκούς ρωσικού σφυροκοπήματος της χαλυβουργίας Azovstal στη Μαριούπολη, διοικητής του 36ου ουκρανικού τάγματος πεζοναυτών απευθύνει δραματική έκκληση για εκκένωση του εργοστασίου, λέγοντας ότι περισσότεροι από 600 άμαχοι και μαχητές είναι τραυματισμένοι χωρίς φάρμακα και σαφώς δεν υπάρχουν οι προϋποθέσεις για τη θεραπεία τους.

Μέσω της προσωπικής σελίδας του Facebooκ, ο Σέρχιι Βολίνα απηύθυνε έκκληση για την εκκένωση της χαλυβουργίας – όπως συνέβη στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο στη Δουνκέρκη -, αναφέροντας πως εκατοντάδες άμαχοι, περιλαμβανομένων παιδιών, διαβιούν σε ανθυγιεινές συνθήκες, ενώ εξαντλούνται τα αποθέματα νερού και τροφίμων.

Συνεχίζεται το ρωσικό σφυροκόπημα στο Αζοφστάλ στη Μαριούπολη

Οι ρωσικές δυνάμεις σφυροκοπούν το τεράστιο εργοστάσιο χάλυβα Αζοφστάλ στη Μαριούπολη, όπου έχουν αναζητήσει καταφύγιο οι τελευταίοι υπερασπιστές της πόλης αυτής της νότιας Ουκρανίας καθώς και μερικοί άμαχοι, όπως δήλωσε ο τοπικός αξιωματούχος.

Ο αντιδήμαρχος της Μαριούπολης Πέτρο Αντριουτσένκο επεσήμανε ότι οι ρωσικές αεροπορικές επιδρομές στο εργοστάσιο δεν έχουν σταματήσει, παρά το γεγονός ότι ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν έχει δηλώσει ότι δεν υπάρχει λόγος οι ρωσικές δυνάμεις να εισβάλουν σε αυτό αφού κήρυξαν τη νίκη τους στη Μαριούπολη.

Προειδοποίηση Πούτιν

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν προειδοποίησε σήμερα Τετάρτη (27/4) ότι οποιεσδήποτε χώρες επιχειρήσουν να παρέμβουν στην Ουκρανία θα βρεθούν αντιμέτωπες με μια γρήγορη απάντηση από τη Ρωσία και δήλωσε ότι όλες οι αποφάσεις για το πώς θα αντιδράσει η Μόσχα σε μια τέτοια κατάσταση έχουν ήδη ληφθεί.

Ο Πούτιν μιλώντας σε βουλευτές στην Αγία Πετρούπολη, είπε ότι η Δύση θέλει να κόψει τη Ρωσία σε διάφορα κομμάτια και την κατηγόρησε ότι ωθεί την Ουκρανία σε σύγκρουση με τη Ρωσία.

Αναφερόμενος στις κυρώσεις που επέβαλλε η Δύση, είπε ότι το ρούβλι, το τραπεζικό σύστημα, ο τομέας των μεταφορών και η οικονομία της Ρωσίας στο σύνολό τους έχουν αντέξει τις κυρώσεις που επιβλήθηκαν κατά της Μόσχας και υποσχέθηκε απάντηση στις προσπάθειες απομόνωσης της Ρωσίας.

Το υπουργείο Οικονομίας της Ρωσίας αναμένει ότι το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν (ΑΕΠ) θα συρρικνωθεί κατά 8,8% το 2022 σύμφωνα με το βασικό σενάριο ή κατά 12,4% σύμφωνα με ένα πιο συντηρητικό σενάριο, με βάση ένα έγγραφο που είδε το Reuters, το οποίο δείχνει ότι οι πιέσεις που ασκούν οι κυρώσεις έχουν επιπτώσεις.