Ο ανθρωπιστικός διάδρομος για την απομάκρυνση των αμάχων από την πολιορκημένη Μαριούπολη, στη νοτιοανατολική Ουκρανία, «δεν λειτούργησε» υποστήριξε απόψε η αντιπρόεδρος της ουκρανικής κυβέρνησης Ιρίνα Βέρεσουκ, κατηγορώντας τους Ρώσους ότι παραβίασαν την κατάπαυση του πυρός αλλά και ότι εμπόδισαν τα λεωφορεία.

«Δυστυχώς, ο ανθρωπιστικός διάδρομος (για την απομάκρυνση των αμάχων από το χαλυβουργείο Αζοφστάλ) δεν λειτούργησε όπως ήταν σχεδιασμένο σήμερα», είπε η Βέρεσουκ.

Τα λεωφορεία που έστειλε η Ρωσία δεν κατάφεραν να μεταφέρουν τους αμάχους εγκαίρως στο σημείο όπου τους περίμεναν τα ουκρανικά λεωφορεία και ασθενοφόρα για να τους παραλάβουν επεσήμανε η ίδια, σύμφωνα με το ΑΠΕ ΜΠΕ, το οποίο επικαλείται τηλεγραφήματα των AFP και Reuters.

«Λίγοι άμαχοι έφυγαν»

Λιγότερα λεωφορεία από όσο ήταν προγραμματισμένο μπόρεσαν να φτάσουν σήμερα σε αμάχους στην πολιορκημένη ουκρανική πόλη και δεν απομακρύνθηκαν πολλοί άνθρωποι, δήλωσε, λίγο νωρίτερα και ο περιφερειακός κυβερνήτης του Ντονέτσκ.

Ο Πάβλο Κιριλένκο έκανε τις δηλώσεις αυτές αφού ο δήμαρχος της Μαριούπολης είπε σήμερα ότι ελπίζει ότι 90 λεωφορεία θα μπορούσαν να εισέλθουν στην πόλη και να απομακρύνουν περίπου 6.000 ανθρώπους που έχουν εγκλωβιστεί στην πόλη – κυρίως γυναίκες, παιδιά και ηλικιωμένους.

«Κόσμος μαζεύτηκε στα συμφωνημένα σημεία συνάντησης, αλλά λίγοι από αυτούς μπήκαν στα λεωφορεία», σημείωσε.

Αυτόπτες μάρτυρες είπαν προηγουμένως στο πρακτορείο Reuters ότι δεκάδες άμαχοι επιβιβάστηκαν σε ένα μικρό κομβόι λεωφορείων, στη Μαριούπολη, και στη συνέχεια αναχώρησαν από ένα προκαθορισμένο σημείο εκκένωσης με προορισμό εδάφη ελεγχόμενα από την Ουκρανία.